Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgi

» Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı » Değişim Öğrencileri İçin Pratik Bilgi


Pasaport, Vize ve Oturma İzni

Değişim Programı Öğrencileri İçin

Değişim programı öğrencileri kendi sorumluluğunda olan belgeleri hazırlayarak gideceği ülkenin vize şartlarına göre en az 1 yıllık pasaport için başvuru yaparlar. Yurt dışına çıkan öğrenciler pasaport ve yurtdışı çıkış harcından muaftırlar. Pasaport ve yurtdışı çıkış harç muafiyetinden yararlanmak için öğrenci statüsünde olmak ve 25 yaşını doldurmamış olmak zorunludur. Öğrenim amaçlı yurtdışına gidecek olan öğrencilerde 25 yaş sınırı gözetilmemektedir. 25 yaş üstü öğrencilerin pasaport ve yurtdışı çıkış harcı muafiyet başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Mezunlar bu muafiyetten yararlanamaz.

Değişim öğrencilerinin vize alabilmesinde kolaylık sağlamak adına gidilecek ülkenin Konsolosluğu’na hitaben yazılmış yazı verilmektedir.

 

Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin

Yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim ve öğrenim görmek üzere Türkiye'ye gelişleri, öğretim kurumlarına kabulleri, ilgili kurum ve kuruluşların bu alandaki görevleri ve yabancı uyruklu öğrencilerin yükümlülükleri ile ilgili usul ve esaslar, 2922 Sayılı "Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrenciler İlişkin Kanun" ve "Türkiye'de Öğrenim Gören Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Yönetmelik" hükümlerine göre yürütülür. Buna göre;

 Öğrenim Vizesi Şartı

Türkiye'de ilköğretim, lise, lisans, doktora seviyesinde öğrenim görmek isteyen yabancılar, Türkiye Türkçesi öğrenmek üzere ülkemize gelmek isteyen yabancılar, geçerli ve usulüne uygun pasaportlarına dış temsilciliklerimizden alacakları "öğrenim" meşruhatlı giriş vizesi ile Türkiye'ye giriş yapmak zorundadırlar.

İlgili kuruluşların öğrenimlerine izin vermesi kaydıyla orta ve yükseköğrenimini Türkiye'de tamamlayıp ara vermeden lisans ve lisansüstü öğrenim yapmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler ile Türkiye'de çalışma ve ikamet izni bulunan yabancıların çocuklarından ve lisans seviyesinde öğrenim görmek üzere yabancı uyruklu öğrenci sınavına girecek olanlardan ve 3 ayı geçmeyen yaz kurslarına katılanlardan öğrenim meşruhatlı vize aranmaz.

Çalışma Yasağı ve İstisnası

Yabancı uyruklu öğrenciler, öğrenimleri süresince gelir getiren herhangi bir işte çalışamazlar. Ancak, lisans üstü öğrenim gören yabancı uyruklu öğrenciler, araştırma yaptıkları yükseköğretim kurumlarında ücret karşılığı çalıştırılabilirler.

Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)

Lisans seviyesinde öğrenim görmek üzere "Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS)"na girecek öğrenciler, kendi ülkelerinde Türk makamlarınca açılacak sınavlara katılmakla yükümlüdürler 

MERSİN’E GELİŞ

Havayolu

Mersin’e 65km uzaklıkta bulunan Adana Şakirpaşa Havaalanından yurtiçi ve yurt dışı uçuş seferleri düzenlenmektedir. Adana Şakirpaşa Havaalanının İstanbul/ Atatürk Havaalanına uzaklığı 787 km., Ankara Esenboğa Havaalanına ise 443 km.’dir.

Adana Şakirpaşa Havaalanından, havayolu şirketinin toplu taşım aracını kullanarak Mersin şehir merkezine 15 Lira ücretle ulaşabilirsiniz.

Karayolu

Mersin’de karayolu ulaşımı son derece gelişmiş durumdadır. Mersin ve çevresi dâhil olmak üzere Türkiye’nin her yerine ve her gün Mersin Şehirler Arası Otobüs Terminalinden ulaşım sağlayabilirsiniz.

Demiryolu

Mersin-Adana arasında sabah 6’dan akşam11’e kadar belirli periyotlarla düzenli tren seferleri yapılmaktadır. 12 TL’ye Adana-Mersin gidiş-dönüş bileti alınabilmektedir.

Mersin garından Türkiye’nin her yerine tren seferleri düzenlenmektedir.

Ulaşım

Üniversitemiz kampüslerine ulaşım, çeşitli toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır. Kampüslerin şehir merkezinde bulunması sebebi ile ulaşımı oldukça kolaydır.

İklim

Mersin ili ve çevresinde yaygın olarak tipik Akdeniz ikliminin etkisi görülür. Yazları kurak ve sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 18,7 C°’dir. Yıl içinde sıcaklığın en düşük olduğu aylar Ocak ve Şubat; en yüksek olduğu aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Deniz suyunun ortalama sıcaklığı 20,8° olarak ölçülmüştür.

Para birimi

Türkiye’nin para birimi Türk Lirası’dır. 1 dolar yaklaşık 3.80 liraya, 1 Euro yaklaşık 4.10 liraya, 1 sterlin yaklaşık 4.70 liraya karşılık gelmektedir. Türk lirasında 5, 10, 20, 50, 100 ve 200liralık banknotlar bulunurken, 5, 10, 25, ve 50 kuruş ile 1 lira madeni para olarak kullanımdadır.

İletişim Hizmetleri ve Acil Telefonlar

Türkiye’de cep telefonu numarası alınabilecek üç farklı (Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone) merkez bulunmaktadır. Değişim öğrencileri pasaportları ile birlikte bu merkezlere başvurdukları takdirde ucuz ve etkin bir iletişim hizmeti alabilirler.