Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

BİTKİSEL YAĞ TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE209 Güz 2 2 3 5

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bitkisel yağ teknolojisinin temel prensiplerinin kavranmasını sağlamaktır.
İçeriği Yağın tanımı, yağın kimyasal kompozisyonu, katı ve sıvı yağ kaynakları, sınıflandırılması, yağlı tohumlar, yağ üretim aşamaları, bozulma üzerine etkili faktörler, yağlı tohumların depolanması, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ hidrojenasyonu, hidrojene yağ ve margarin üretimi, yemeklik yağlarda oksidasyon, katı ve sıvı yağların fiziksel özelliklerini etkileyen faktörler.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Bitkisel yağların kimyasal yapısını ve yağ kaynaklarını tanımlar
2 Bitkisel yağların ekstraksiyon ve rafinasyon işlemlerini öğrenir
3 Farklı yağların üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları bilir
4 Yağların bozulmasında etkili olan faktörleri değerlendirir
5 Bitkisel yağ analiz sonuçlarını yorumlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Katı ve sıvı yağların kimyasal bileşimi Anlatım, tartışma, sunum
2 Katı ve Sıvı Yağ Kaynakları, Sınıflandırılması ve Kullanımı Anlatım, tartışma, sunum
3 Ticari Öneme Sahip Bitkisel Yağlar Anlatım, tartışma, sunum
4 Ticari Öneme Sahip Bitkisel Yağlar Anlatım, tartışma, sunum
5 Bozulma Üzerine Etkili Faktörler ve Yağlı Tohumların Depolanması Anlatım, tartışma, sunum
6 Yağ Ekstraksiyonu Anlatım, tartışma, sunum
7 Yağ Rafinasyonu Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Zeytinyağı Üretim Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
10 Yağ Hidrojenasyonu Anlatım, tartışma, sunum
11 Margarin Üretimi Anlatım, tartışma, sunum
12 Katı ve Sıvı Yağların Fiziksel Özelliklerini Etkileyen Faktörler Anlatım, tartışma, sunum
13 Esterifikasyon ve interesterifikasyon Anlatım, tartışma, sunum
14 Yemeklik yağlarda oksidasyon Anlatım, tartışma, sunum
15 Yağlarda kalite kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. (2008) Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:5, Denizli.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Bitkisel yağların kimyasal yapısını ve yağ kaynaklarını tanımlar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Bitkisel yağların ekstraksiyon ve rafinasyon işlemlerini öğrenir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Farklı yağların üretim yöntemleri arasındaki farklılıkları bilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Yağların bozulmasında etkili olan faktörleri değerlendirir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Bitkisel yağ analiz sonuçlarını yorumlar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110