Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDA AMBALAJLAMA | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE114 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Gıdalarda kullanılan ambalaj materyallerini ve gıdaların korunması için ambalajlarda bulunması gereken özellikleri ve farklı depolama koşullarını tanıtmaktır. |
İçeriği | Ambalajın tanımı, ambalajın fonksiyonları, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyalleri, kağıt esaslı ambalaj materyalleri, madeni esaslı ambalaj materyalleri, cam ambalaj materyalleri, plastik ambalaj materyalleri, tahta ambalaj materyalleri, ambalajlı gıdaların depolama koşulları |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıda ambalajını ve fonksiyonlarını tanımlar. |
2 | Gıdalarda kullanılan farklı ambalaj materyallerini sınıflar. |
3 | Gıdanın yapısına uygun ambalaj materyalini seçer. |
4 | Ambalaj materyallerinin bileşimini ve üretimini tarif eder. |
5 | Ambalaj tasarımının önemini kavrarlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Ambalajın tanımı ve tarihçesi | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Gıdaların ambalajlanmasında dikkat edilecek noktalar | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Gıdaların ambalajlanmasında dikkat edilecek noktalar | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Gıda ambalajlarında bulunması gereken özellikler | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Türk Gıda Kodeksinde ambalajlarla ilgili yönetmelikler | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Teneke Ambalajlar | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Kağıt esaslı ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Metal ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Cam ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Cam ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Plastik ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Plastik ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Tahta ambalaj materyalleri | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Gıdaların depolanması | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Üçüncü, M. 2009; Gıda Ambalajlama Teknolojisi, İzmir. Keleş, F. 2002; Gıda Ambalajlama İlkeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, Erzurum. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıda ambalajını ve fonksiyonlarını tanımlar. | 2͵4͵9͵13͵15 | 1͵2 |
2 | Gıdalarda kullanılan farklı ambalaj materyallerini sınıflar. | 2͵4͵9͵13͵15 | 1͵2 |
3 | Gıdanın yapısına uygun ambalaj materyalini seçer. | 2͵4͵9͵13͵15 | 1͵2 |
4 | Ambalaj materyallerinin bileşimini ve üretimini tarif eder. | 2͵4͵9͵13͵15 | 1͵2 |
5 | Ambalaj tasarımının önemini kavrarlar | 2͵4͵9͵13͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
68 |