Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA AMBALAJLAMA
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE114 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Gıdalarda kullanılan ambalaj materyallerini ve gıdaların korunması için ambalajlarda bulunması gereken özellikleri ve farklı depolama koşullarını tanıtmaktır.
İçeriği Ambalajın tanımı, ambalajın fonksiyonları, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj materyalleri, kağıt esaslı ambalaj materyalleri, madeni esaslı ambalaj materyalleri, cam ambalaj materyalleri, plastik ambalaj materyalleri, tahta ambalaj materyalleri, ambalajlı gıdaların depolama koşulları

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıda ambalajını ve fonksiyonlarını tanımlar.
2 Gıdalarda kullanılan farklı ambalaj materyallerini sınıflar.
3 Gıdanın yapısına uygun ambalaj materyalini seçer.
4 Ambalaj materyallerinin bileşimini ve üretimini tarif eder.
5 Ambalaj tasarımının önemini kavrarlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ambalajın tanımı ve tarihçesi Anlatım, tartışma, sunum
2 Gıdaların ambalajlanmasında dikkat edilecek noktalar Anlatım, tartışma, sunum
3 Gıdaların ambalajlanmasında dikkat edilecek noktalar Anlatım, tartışma, sunum
4 Gıda ambalajlarında bulunması gereken özellikler Anlatım, tartışma, sunum
5 Türk Gıda Kodeksinde ambalajlarla ilgili yönetmelikler Anlatım, tartışma, sunum
6 Teneke Ambalajlar Anlatım, tartışma, sunum
7 Kağıt esaslı ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Metal ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
10 Cam ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
11 Cam ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
12 Plastik ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
13 Plastik ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
14 Tahta ambalaj materyalleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Gıdaların depolanması Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Üçüncü, M. 2009; Gıda Ambalajlama Teknolojisi, İzmir. Keleş, F. 2002; Gıda Ambalajlama İlkeleri, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, Erzurum.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıda ambalajını ve fonksiyonlarını tanımlar. 2͵4͵9͵13͵15 1͵2
2 Gıdalarda kullanılan farklı ambalaj materyallerini sınıflar. 2͵4͵9͵13͵15 1͵2
3 Gıdanın yapısına uygun ambalaj materyalini seçer. 2͵4͵9͵13͵15 1͵2
4 Ambalaj materyallerinin bileşimini ve üretimini tarif eder. 2͵4͵9͵13͵15 1͵2
5 Ambalaj tasarımının önemini kavrarlar 2͵4͵9͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  68