Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri

Ders Bilgileri

HASTALIKLARDA BESLENME
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
HEM314 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. Fügen ÖZCAN ARSLAN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, beslenme ile ilgili temel kavramlar, bireye özgü (özel durumlarda, hastalık durumlarında gibi) yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, beslenmenin sağlık ile ilişkisi hakkında bilgi vermek, beslenme ilkelerini hemşirelik uygulamaları ile ilişkilendirmektir.
İçeriği Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme soruları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, hastalıklarda tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu tanımlar.
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar.
3 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir.
4 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir.
5 Toplumun ve bireylerin beslenme durumunu saptayabilir.
6 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirler.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenmeye Giriş ve Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Anlatım, tartışma, sunum
2 Besin Öğeleri ve Besin Öğelerinin Sınıflandırılması Anlatım, tartışma, sunum
3 Karbonhidratlar Anlatım, tartışma, sunum
4 Yağlar / Lipidler Anlatım, tartışma, sunum
5 Proteinler Anlatım, tartışma, sunum
6 Vitaminler Anlatım, tartışma, sunum
7 Su ve Mineraller Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Enerji Metabolizması Anlatım, tartışma, sunum
10 Besin Grupları ve Besin Piramidi Anlatım, tartışma, sunum
11 Beden Kitle İndeksi Değerlendirmeleri Anlatım, tartışma, sunum
12 Yeterli ve Dengeli Beslenme, Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Zararları Anlatım, tartışma, sunum
13 İşlenmiş Gıdalar, Gıda Katkı Maddeleri ve Koruyucular Anlatım, tartışma, sunum
14 Fonksiyonel Gıdalar Anlatım, tartışma, sunum
15 Farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007
2 Elmacıoğlu F., Anne ve Bebek Beslenmesi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2011.
3 Prof Dr. Ayşe BAYSAL, Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 2015

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, hastalıklarda tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu tanımlar. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
3 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
4 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
5 Toplumun ve bireylerin beslenme durumunu saptayabilir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
6 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirler. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60