Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri
Ders Bilgileri
HASTALIKLARDA BESLENME | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
HEM314 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Prof. Dr. Fügen ÖZCAN ARSLAN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı, beslenme ile ilgili temel kavramlar, bireye özgü (özel durumlarda, hastalık durumlarında gibi) yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, beslenmenin sağlık ile ilişkisi hakkında bilgi vermek, beslenme ilkelerini hemşirelik uygulamaları ile ilişkilendirmektir. |
İçeriği | Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme soruları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, hastalıklarda tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu tanımlar. |
2 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar. |
3 | Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir. |
4 | Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir. |
5 | Toplumun ve bireylerin beslenme durumunu saptayabilir. |
6 | Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Beslenmeye Giriş ve Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Besin Öğeleri ve Besin Öğelerinin Sınıflandırılması | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Karbonhidratlar | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Yağlar / Lipidler | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Proteinler | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Vitaminler | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Su ve Mineraller | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara Sınav | Yazılı |
9 | Enerji Metabolizması | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Besin Grupları ve Besin Piramidi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Beden Kitle İndeksi Değerlendirmeleri | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Yeterli ve Dengeli Beslenme, Yetersiz ve Dengesiz Beslenmenin Zararları | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | İşlenmiş Gıdalar, Gıda Katkı Maddeleri ve Koruyucular | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Fonksiyonel Gıdalar | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007 | ||
2 | Elmacıoğlu F., Anne ve Bebek Beslenmesi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2011. | ||
3 | Prof Dr. Ayşe BAYSAL, Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 2015 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Birey, aile ve toplumun sağlığını koruma, geliştirme, hastalıklarda tedavi, bakım ve rehabilitasyonunu tanımlar. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
2 | Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
3 | Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
4 | Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
5 | Toplumun ve bireylerin beslenme durumunu saptayabilir. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
6 | Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirler. | 2͵4͵5͵8͵10͵12 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |