Meslek Yüksekokulu
Diyaliz

Ders Bilgileri

DİYALİZDE BESLENME İLKELERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
DYZ219 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Aynur ÇELİK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu derste öğrenciye, besin grupları, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme kurallarına ilişkin bilgi ve beceri kazandırılması hedeflenmektedir.
İçeriği Besin grupları, yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı beslenme ilkeleri

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Besin gruplarını bilme
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrama
3 böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlama
4 Sağlıklı beslenme ilkelerini açıklama

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sağlık ve Beslenme Anlatım, Tartışma
2 Besin Öğeleri; Karbonhidratlar, Proteinler Anlatım, Tartışma
3 Besin Öğeleri ; Yağlar ve Vitaminler Anlatım, Tartışma
4 Mineraller Anlatım, Tartışma
5 İçecekler ve Sıvı Dengesi Anlatım, Tartışma
6 Besin Grupları (Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri) Anlatım, Tartışma
7 Besin Grupları (Baklagiller ve Tahıllar, Yağlar), Anlatım, Tartışma
8 ARA SINAV
9 Yeterli ve Dengeli Beslenme İlkeleri Anlatım, Tartışma
10 Enerji Gereksiniminin Karşılanması Anlatım, Tartışma
11 Özel Durumlarda Beslenme(Gebelik, Emzirme, Bebek, Çocuk ve Adölesan Çağı Beslenmesi) Anlatım, Tartışma
12 Kronik Hastalıklarda Beslenme Anlatım, Tartışma
13 Akut Böbrek Hastalıklarında Beslenme Anlatım, Tartışma
14 Nefrotik Sendromda Beslenme Anlatım, Tartışma
15 Diyaliz Hastalarının Beslenme İlkeleri Anlatım, Tartışma
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders Sunum Notları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Besin gruplarını bilme 1͵2͵5 1
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini kavrama 5 1
3 böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlama 1͵2͵6͵7 1͵2
4 Sağlıklı beslenme ilkelerini açıklama 1͵2͵5 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60