Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

HAZIR YEMEKÇİLİK VE SERVİS HİZMETLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ128 Bahar 2 0 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Uğurcan METİN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı Hazır yemekçilik ve servis hizmetlerinin aşamalarını aktarmaktır.
İçeriği Yiyecek- içecek işletmelerinde Yönetim, Menü planlaması, Satın alma süreci, Servis, Bar ve İçkiler, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 hazır yemekçilikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrenilmesini sağlar
2 servis çeşitlerinin öğrenilmesini sağlar
3 Hazır yemekcilikte yapılacak hataları önler
4 menülerin doğru hazırlanması

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek işletmelerinde bulunması gerekenler
2 Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim
3 Hazır yemekçilik
4 Satın alma
5 Üretim süreci
6 servis
7 Bar ve İçkiler
8 Ara sınav
9 alkollü içkiler
10 Alkolsüz içkiler Servis çeşitleri
11 menü
12 Menü geliştirme
13 menü mühendisliği
14 menü çeşitleri
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 hazır yemekçilikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrenilmesini sağlar
2 servis çeşitlerinin öğrenilmesini sağlar
3 Hazır yemekcilikte yapılacak hataları önler
4 menülerin doğru hazırlanması
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 2 2
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 2 2
  62