Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
HAZIR YEMEKÇİLİK VE SERVİS HİZMETLERİ |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
AŞÇ128 |
Bahar |
2 |
0 |
2 |
|
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
|
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr. Gör. Uğurcan METİN |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
|
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı Hazır yemekçilik ve servis hizmetlerinin aşamalarını aktarmaktır. |
İçeriği |
Yiyecek- içecek işletmelerinde Yönetim, Menü planlaması, Satın alma süreci, Servis, Bar ve İçkiler, Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
hazır yemekçilikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrenilmesini sağlar
|
2 |
servis çeşitlerinin öğrenilmesini sağlar |
3 |
Hazır yemekcilikte yapılacak hataları önler |
4 |
menülerin doğru hazırlanması |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Yiyecek işletmelerinde bulunması gerekenler
|
|
2 |
Yiyecek içecek işletmelerinde yönetim |
|
3 |
Hazır yemekçilik |
|
4 |
Satın alma |
|
5 |
Üretim süreci |
|
6 |
servis |
|
7 |
Bar ve İçkiler |
|
8 |
Ara sınav |
|
9 |
alkollü içkiler |
|
10 |
Alkolsüz içkiler
Servis çeşitleri |
|
11 |
menü
|
|
12 |
Menü geliştirme |
|
13 |
menü mühendisliği |
|
14 |
menü çeşitleri
|
|
15 |
|
|
16 |
Son Sınav |
|
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
|
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
hazır yemekçilikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrenilmesini sağlar
|
|
|
2 |
servis çeşitlerinin öğrenilmesini sağlar |
|
|
3 |
Hazır yemekcilikte yapılacak hataları önler |
|
|
4 |
menülerin doğru hazırlanması |
|
|
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
0 |
0 |
0 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
2 |
2 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
2 |
2 |
16 |
Son Sınav |
1 |
2 |
2 |
|
62 |