Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

SÜT TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE201 Güz 2 2 3 5

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Sütün oluşumu, hijyenik koşullarda sağımı ve kaliteli süt üretimi hakkında gerekli bilgilerin verilmesi, Sütün duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin sütün kalitesi üzerindeki etkilerinin öğretilmesi, Peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, içme sütü, koyulaştırılmış süt, süttozu, dondurma gibi süt ürünlerinin teknolojik üretim yöntemlerinin öğretilmesi ve üretimde kullanılan formülasyon ve hesaplamaların mühendislik bazında öğrenciye verilmesi, Süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan aletlerin ve makinelerin çalışma prensiplerinin anlatılması, bu cihazların uygulamalı olarak süt ve ürünlerinin üretiminde öğrencilere kullandırılması, Süt ve ürünlerinde bozulmalara yol açan koşullar hakkında bilgi verilmesi, bozulmalara neden olan mikro organizmaların tanıtılması ve bunların tespitine yönelik uygulamalı bilgilerin verilmesi, hedeflenmiştir.
İçeriği Ders kapsamında sütün oluşum mekanizması, sağlıklı süt üretim yöntemleri, sütün korunması, sütün işlenmesi, içme sütü, fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, koyulaştırılmıi süt ve süttozu teknoljileri hakkında bilgi verilmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Süt endüstirisinin güncel durumu, sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verir.
2 Bir süt fabrikasında süt ürünlerinin üretimi, kontrolü, denetimi ve pazarlanması konularında bilgi sahibi olmak.
3 Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak
4 Değişik süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir
5 Süt işletmelerinde proses temellerini anlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Sütün oluşumu, sağımı ve kaliteli süt üretimi Anlatım, tartışma, sunum
2 Sütün nitelikleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Sütün nitelikleri Anlatım, tartışma, sunum
4 İçme sütü teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
5 İçme sütü teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
6 Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
7 Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Peynir teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
10 Peynir teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
11 Tereyağı teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Tereyağı teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
13 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
14 Dondurma Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
15 Probiyotik süt ürünleri üretimi Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560, Ders Kitabı:513
2 Demirci,M.,Şimşek,O.1997.Süt İşleme Teknolojisi.Hasad Yayıncılık.,İstanbul Akın,N.2004.Modern Süt Ürünleri Teknolojisi.Selçuk Üniv. Ziraat Fak.,Konya.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Süt endüstirisinin güncel durumu, sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verir. 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Bir süt fabrikasında süt ürünlerinin üretimi, kontrolü, denetimi ve pazarlanması konularında bilgi sahibi olmak. 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Değişik süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Süt işletmelerinde proses temellerini anlar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110