Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
SÜT TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE201 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Sütün oluşumu, hijyenik koşullarda sağımı ve kaliteli süt üretimi hakkında gerekli bilgilerin verilmesi, Sütün duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin sütün kalitesi üzerindeki etkilerinin öğretilmesi, Peynir, yoğurt, ayran, tereyağı, içme sütü, koyulaştırılmış süt, süttozu, dondurma gibi süt ürünlerinin teknolojik üretim yöntemlerinin öğretilmesi ve üretimde kullanılan formülasyon ve hesaplamaların mühendislik bazında öğrenciye verilmesi, Süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan aletlerin ve makinelerin çalışma prensiplerinin anlatılması, bu cihazların uygulamalı olarak süt ve ürünlerinin üretiminde öğrencilere kullandırılması, Süt ve ürünlerinde bozulmalara yol açan koşullar hakkında bilgi verilmesi, bozulmalara neden olan mikro organizmaların tanıtılması ve bunların tespitine yönelik uygulamalı bilgilerin verilmesi, hedeflenmiştir. |
İçeriği | Ders kapsamında sütün oluşum mekanizması, sağlıklı süt üretim yöntemleri, sütün korunması, sütün işlenmesi, içme sütü, fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı, koyulaştırılmıi süt ve süttozu teknoljileri hakkında bilgi verilmektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Süt endüstirisinin güncel durumu, sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verir. |
2 | Bir süt fabrikasında süt ürünlerinin üretimi, kontrolü, denetimi ve pazarlanması konularında bilgi sahibi olmak. |
3 | Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak |
4 | Değişik süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir |
5 | Süt işletmelerinde proses temellerini anlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Sütün oluşumu, sağımı ve kaliteli süt üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Sütün nitelikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Sütün nitelikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | İçme sütü teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | İçme sütü teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Yoğurt ve diğer fermente süt ürünleri teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Peynir teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Peynir teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Tereyağı teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Tereyağı teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Dondurma Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Probiyotik süt ürünleri üretimi | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560, Ders Kitabı:513 | ||
2 | Demirci,M.,Şimşek,O.1997.Süt İşleme Teknolojisi.Hasad Yayıncılık.,İstanbul Akın,N.2004.Modern Süt Ürünleri Teknolojisi.Selçuk Üniv. Ziraat Fak.,Konya. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Süt endüstirisinin güncel durumu, sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik yapılması gerekenler hakkında bilgi verir. | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
2 | Bir süt fabrikasında süt ürünlerinin üretimi, kontrolü, denetimi ve pazarlanması konularında bilgi sahibi olmak. | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
3 | Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
4 | Değişik süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
5 | Süt işletmelerinde proses temellerini anlar | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
110 |