Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

TAHIL TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE203 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrenciye tahılların yapısı, depolanması, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliği, buğdayın tavlanması ve öğütülmesi, tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır.
İçeriği Tahılların gıda teknolojisindeki önemi; Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri; Tahılların depolanması ve depolama kontrolü; Depolama tedbirleri; Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon; Buğday temizleme; Buğday tavlama; Öğütme; Öğütmenin kontrolü; Un pasajlarının kalitesi ve paçal; Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar; Un değirmenciliğinde son gelişmeler ve Unların depolanmasını kapsar.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir.
2 Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
3 Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar
4 Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar
5 Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tahılların gıda teknolojisindeki önemi Anlatım, tartışma, sunum
2 Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Tahılların depolanması Anlatım, tartışma, sunum
5 Tahıllarda depolama kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
6 Depolama tedbirleri Anlatım, tartışma, sunum
7 Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Buğday temizleme ve tavlama Anlatım, tartışma, sunum
10 Ekmek üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
11 Ekmek üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Öğütme ve Öğütmenin kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
13 Un pasajlarının kalitesi ve paçal Anlatım, tartışma, sunum
14 Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar Anlatım, tartışma, sunum
15 Ekmek ve unlu mamullerde son gelişmeler Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Tahıl İşleme Teknolojisi, Adem Elgün ve Zeki Ertugay

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir. 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110