Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
TAHIL TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE203 | Güz | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Öğrenciye tahılların yapısı, depolanması, buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon, un değirmenciliği, buğdayın tavlanması ve öğütülmesi, tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin yapılması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesi konularındaki bilgi ve becerilerini temel düzeyde kazandırmaktır. |
İçeriği | Tahılların gıda teknolojisindeki önemi; Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri; Tahılların depolanması ve depolama kontrolü; Depolama tedbirleri; Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon; Buğday temizleme; Buğday tavlama; Öğütme; Öğütmenin kontrolü; Un pasajlarının kalitesi ve paçal; Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar; Un değirmenciliğinde son gelişmeler ve Unların depolanmasını kapsar. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir. |
2 | Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
3 | Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar |
4 | Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar |
5 | Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Tahılların gıda teknolojisindeki önemi | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Tahılların yapısı, fiziksel ve kimyasal özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Tahılların depolanması | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Tahıllarda depolama kontrolü | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Depolama tedbirleri | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Buğday temizleme ve tavlama | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Ekmek üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Ekmek üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Öğütme ve Öğütmenin kontrolü | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Un pasajlarının kalitesi ve paçal | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Un değirmenciliği ile ilgili tanımlar | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Ekmek ve unlu mamullerde son gelişmeler | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Tahıl İşleme Teknolojisi, Adem Elgün ve Zeki Ertugay |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Tahılların fiziksel yapısını ve kimyasal bileşimlerini açıklayabilir. | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
2 | Tahılların depolanması ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
3 | Tahıl ve ürünlerinde fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizleri yapar | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
4 | Ekmek temel ve yardımcı katkı maddelerinin özelliklerini, fonksiyonlarını, ürün kalitesi üzerine etkilerini açıklar | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
5 | Un değirmenciliği ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 2͵3͵11͵12͵13͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
110 |