Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

ÖZEL GIDALAR TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE211 Güz 2 2 3 5

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Balın ve yumurtanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri, Kahve teknolojisi, Çay ve şeker teknolojisi, kakao ve çikolata, çeşitli pekmez, pestil, köme üretimi, tahin helvası ve bebek maması üretimi, değinilen gıdaların besin değerleri ve depolanmaları konularında bilgi ve beceriler kazandırmak.
İçeriği Bal ve yumurtanın, fiziksel, kimyasal özellikleri ve depolanmaları, kahve, çay, şeker, kakao ve çikolata, pekmez, pestil, köme, tahin helvası ve bebek maması,cips konularını içerir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Bal ve yumurtanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, meydana gelen bozulmaları açıklayabilir
2 Kahvenin, çayın ve şekerin üretim metodlarını açıklayabilir
3 Bebek maması üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodlarını açıklayabilir
4 Tahin helvası üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodunu açıklayabilir
5 Değinilen gıdaların besin değerlerini, depolanmalarını açıklayabilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Bal üretimi ve balların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
2 Bal üretimi ve balların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Yumurtanın fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Kahve Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
5 Çay Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
6 Şeker Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
7 Şeker Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Şekerleme Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
10 Kakao ve çikolata üretimi Anlatım, tartışma, sunum
11 Bebek maması üretimi Anlatım, tartışma, sunum
12 Tahin helvası bileşenleri ve üretimi Anlatım, tartışma, sunum
13 Pestil ve köme üretimi Anlatım, tartışma, sunum
14 Çeşitli pekmezlerin bileşenleri ve üretimi Anlatım, tartışma, sunum
15 Cips üretimi Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ali ALTAN (1997) Özel Gıdalar Semih ÖTLEŞ (1995) Bal ve Bal Teknolojisi

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Bal ve yumurtanın fiziksel ve kimyasal özelliklerini, meydana gelen bozulmaları açıklayabilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Kahvenin, çayın ve şekerin üretim metodlarını açıklayabilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Bebek maması üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodlarını açıklayabilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Tahin helvası üretiminde kullanılan hammaddeleri ve üretim metodunu açıklayabilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Değinilen gıdaların besin değerlerini, depolanmalarını açıklayabilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110