Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİMİ |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
GTE213 |
Güz |
2 |
0 |
2 |
3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Gıda kontrolu ve mevzuatı ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar. |
İçeriği |
Dünyada ve Türkiye’de besin kontrolü(sorumlu kuruluşlar ve uygulamalar). Gıda kontrolü ile ilgili yasalar ve yönetmelikler, besin tebliğleri, gıda katkı maddelerinin özellikleri ve besinlerde kullanımı, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler besin kirliliği ile ilgili yasal düzenlemeler
|
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Besin güvenliğini sağlamada gereken yöntemleri öğrenir. |
2 |
Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar |
3 |
Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir |
4 |
Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir |
5 |
Besin kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Kalite Kavramı |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Gıdaların Kalite Öğeleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Türkiye’de Gıda Kodeksi |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Gıda Kontrolü |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Gıda Standartları |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Kontrol Kriterleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
Ara sınav |
|
9 |
Tehlike Analizi |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP) |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
Türkiyedeki yasal düzenlemeler |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Gıda Kontrol Örgütleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Tüketici Sağlığının Korunması |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
|
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
• Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi Gazeteler, Codex Alimentarius
|
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Besin güvenliğini sağlamada gereken yöntemleri öğrenir. |
9͵11͵14͵15 |
1͵2 |
2 |
Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar |
9͵11͵14͵15 |
1͵2 |
3 |
Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir |
9͵11͵14͵15 |
1͵2 |
4 |
Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir |
9͵11͵14͵15 |
1͵2 |
5 |
Besin kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.
|
9͵11͵14͵15 |
1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
4 |
4 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
4 |
4 |
16 |
Son Sınav |
1 |
1 |
1 |
|
94 |