Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA MEVZUATI VE KALİTE YÖNETİMİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE213 Güz 2 0 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Gıda kontrolu ve mevzuatı ilgili gereken bilgilerin öğrenilmesini amaçlar.
İçeriği Dünyada ve Türkiye’de besin kontrolü(sorumlu kuruluşlar ve uygulamalar). Gıda kontrolü ile ilgili yasalar ve yönetmelikler, besin tebliğleri, gıda katkı maddelerinin özellikleri ve besinlerde kullanımı, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler besin kirliliği ile ilgili yasal düzenlemeler

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Besin güvenliğini sağlamada gereken yöntemleri öğrenir.
2 Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar
3 Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir
4 Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir
5 Besin kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıda Kontrolü ve Mevzuatına Giriş Anlatım, tartışma, sunum
2 Kalite Kavramı Anlatım, tartışma, sunum
3 Gıdaların Kalite Öğeleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Türkiye’de Gıda Kodeksi Anlatım, tartışma, sunum
5 Gıda Kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
6 Gıda Standartları Anlatım, tartışma, sunum
7 Kontrol Kriterleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav
9 Tehlike Analizi Anlatım, tartışma, sunum
10 Kritik Kontrol Noktaları ( HACCP) Anlatım, tartışma, sunum
11 Bazı Gıdaların Üretiminde HACCP Uygulamaları Anlatım, tartışma, sunum
12 Gıda Mevzuatı Açısından Gıdalarda Bulunan Kontaminantlar Anlatım, tartışma, sunum
13 Türkiyedeki yasal düzenlemeler Anlatım, tartışma, sunum
14 Gıda Kontrol Örgütleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Tüketici Sağlığının Korunması Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 • Yasal düzenlemelerin yayınlandığı Resmi Gazeteler, Codex Alimentarius

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Besin güvenliğini sağlamada gereken yöntemleri öğrenir. 9͵11͵14͵15 1͵2
2 Besin güvenliğini bozan etmenleri kavrar 9͵11͵14͵15 1͵2
3 Besinlerle ilgili yasal düzenlemeleri ve uygulamaları öğrenir 9͵11͵14͵15 1͵2
4 Besin kontrolünün ve mevzuatının önemini öğrenir 9͵11͵14͵15 1͵2
5 Besin kontrolü ve mevzuatının tanımını ve özelliklerini öğrenir. 9͵11͵14͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 1 1 1
  94