Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE104 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin gıda isleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak.
İçeriği Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir.
2 Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir.
3 Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir.
4 Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir.
5 Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler Anlatım, tartışma, sunum
2 Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma ve Kanşımlanıa Makineleri Anlatım, tartışma, sunum
5 Sürekli İsı Aktarım Düzenleri Anlatım, tartışma, sunum
6 Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları Anlatım, tartışma, sunum
7 Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Kurutma işlemi ve Dehidratörler Anlatım, tartışma, sunum
10 Dehidrasyon Sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
11 Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri Anlatım, tartışma, sunum
12 Sistem temizliği ve otomasyon Anlatım, tartışma, sunum
13 Fabrika kuruluş teknikleri Anlatım, tartışma, sunum
14 Fabrika kuruluş teknikleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Fabrika kuruluş teknikleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gıda Endüstri Makinaları, Prof. Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir. 3͵11͵12͵15 1͵2
2 Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir. 3͵11͵12͵15 1͵2
3 Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir. 3͵11͵12͵15 1͵2
4 Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir. 3͵11͵12͵15 1͵2
5 Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir. 3͵11͵12͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 1 1
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60