Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDA ENDÜSTRİSİ MAKİNELERİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE104 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Öğrencilerin gıda isleme makineleri ve teknolojisi hakkında bilgi edinmesini sağlamak. |
İçeriği | Gıda endüstrisinde kullanılan ayırıcılar, karıştırıcılar, filtreler, ısı değiştiriciler, homojenizatörler, kurutucular, dondurucuların çalışma prensipleri ve özellikleri. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir. |
2 | Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir. |
3 | Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir. |
4 | Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir. |
5 | Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkeler | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Hammadde hazırlık makineleri (Tartma ve Ölçme Aletleri Tasıma ve İletim Düzenleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Gıda Ön İşlem ve Temizlik Makineleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Sınıflama ve Ayırma Makineleri , Karıştırma ve Kanşımlanıa Makineleri | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Sürekli İsı Aktarım Düzenleri | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Haşlama Makineleri ve Ekipmanları, Pişirme veya Kavurma Makine ve Ekipmanları, Kızartma Makine ve Ekipmanları | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Işınlama (Soğuk Sterilizasyon) Teknik ve Tesisleri, Ohmik Isıtma Sistem ve Ekipmanları | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara Sınav | Yazılı |
9 | Kurutma işlemi ve Dehidratörler | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Dehidrasyon Sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Ambalaj Ve Ambalajlama Makineleri | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Sistem temizliği ve otomasyon | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Fabrika kuruluş teknikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Fabrika kuruluş teknikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Fabrika kuruluş teknikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gıda Endüstri Makinaları, Prof. Saldamlı Genişletilmiş 2 .baskı 563 sayfa. Basım Yılı:2004 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensiplerini bilir. | 3͵11͵12͵15 | 1͵2 |
2 | Öğrenci üretilecek gıda ürününün özelliklerine göre seçilecek ekipman ve makineleri bilir. | 3͵11͵12͵15 | 1͵2 |
3 | Öğrenci gıdaların üretiminde ekipmanların optimizasyonu bilir. | 3͵11͵12͵15 | 1͵2 |
4 | Öğrenci ısıtma, dehidrasyon ve evaporasyon sistemlerini bilir. | 3͵11͵12͵15 | 1͵2 |
5 | Öğrenci sınıflama, ayırma, ambalajlama ve temizleme sistemlerini bilir. | 3͵11͵12͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |