Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE108 Bahar 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin gıda mikrobiyolojinin genel bilgileri konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır
İçeriği Besinlerde bulunan, besinlerin bozulmasına ya da tüketicide enfeksiyon, toksibasyon, toksi-enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaları inceleyen bir derstir.Besinlerde mikroorganizmaların gelişmesine etki eden faktörler ile besin saklama yöntemlerinin mikroorganizmalar üzerinde oluşturduğu değişiklikleri ve fermentasyon teknolojisi hakkında gerekli bilgiler bu ders kapsamında verilmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir
5 Gıdalarda önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve bakterilerin yapısı Anlatım, Tartışma
2 Bakterilerin üreme özellikleri, metabolizması ve genetiği Anlatım, Tartışma
3 Enfeksiyon etkenlerinin bulaşma yolları, mikroorganizma konak ilişkileri, Normal vücut florası Anlatım, Tartışma
4 Sterilizasyon yöntemleri Anlatım, Tartışma
5 Dezenfeksiyon yöntemleri Anlatım, Tartışma
6 Stafilokok, streptokok, Anlatım, Tartışma
7 Neisseria ve Moraxella Anlatım, Tartışma
8 Ara sınav
9 Mikobakteriler ve mikobakteri laboratuvarı Anlatım, Tartışma
10 Gram negatif basiller:Enterik bakteriler Anlatım, Tartışma
11 Gram pozitif aerop ve anaerop sporlu basiller Anlatım, Tartışma
12 Mikoplazma, riketsiya, klamidya Anlatım, Tartışma
13 Spiroketler Anlatım, Tartışma
14 Antibiyotik etki ve direnç mekanizmaları Anlatım, Tartışma
15 Son Sınav
16

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 • Food Microbiology, Fundamentals and Frontiers, Doyle MP, Beuchat LR, Montville TJ (eds). American Society for Microbiology Press, Washington DC,2013

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir 1͵2 1͵2
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir 2 1͵2
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir 1͵13 1͵2
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir 4͵7 1͵2
5 Gıdalarda önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir 2͵13 1͵2
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir 2͵13 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 1 1 1
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
16 Son Sınav 1 1 1
  90