Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Kuruluş Bilgileri |
---|
Aşçılık bölümüne 2015-2016 eğitim öğretim döneminde öğrenci alımına başlanmıştır. |
Kazanılan Derece |
---|
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara AŞÇILIK MESLEK ELEMANI alanında Ön lisans diploması verilir. |
Derecenin Seviyesi |
---|
Ön Lisans |
Kabul ve Kayıt Şartları |
---|
Bu programa kabul edilebilmek için üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak, sınavları başarmak gerekir. Program YGS-4 puan türünden öğrenci kabul etmektedir. |
Önceki Öğrenmenin ( formal, in-formal, non-formal ) Tanınması Hakkında Kurallar |
---|
Programa yatay ve dikey geçiş ile gelen öğrenciler daha önce aldıkları önlisans ve lisans derslerinden başarılı olduklarından yönetim kurulu kararı ile muaf tutulabileceklerdir. |
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları |
---|
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için öğrenciler 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek. |
Program Profili |
---|
Bölümünün amacı konaklama ve yiyecek-içecek işletmeleri için nitelikli yönetici şefler (aşçılar) yetiştirmektedir. Bu amaç doğrultusunda öğrenciler, biri İngilizce olmak üzere iki yabancı dil, bilgi teknolojileri, turizm sektörü ve turizm işletmeleri, modern işletmecilik ve yöneticilik, Türk mutfağı, uluslar arası mutfaklar, beslenme ilkeleri, gıda bilimi ve teknolojisi, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılmaktadır. |
Mezunların İstihdam Profilleri |
---|
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, ?Aşçı? unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler |
Üst Derece Programlarına Geçiş |
---|
Programı tamamlayan ve yeterli DGS puanına sahip mezunlar ilgili bölümlere dikey geçiş yapabilirler. |
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme |
---|
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Toros Üniversitesi Ön-Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun olarak “Ders Öğretim Planı”nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. |
Mezuniyet Koşulları |
---|
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek. |
Çalışma şekli |
---|
Tam Zamanlı |
Bölüm Olanakları |
---|
Bölüm öğrencileri Toros Üniversitesi Rektörlüğünün sunduğu her türlü sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde ve kulüp faaliyetlerinde yer alabilmektedir. Bu olanaklar ile ilgili bilgileryer almaktadır. Bunun yanı sıra bölümümüzde kurulan çeşitli kulüpler bulunmaktadır. Öğrenci ilgi alanı doğrultusunda bunlara yönelebilmektedir. Çeşitli konularda düzenlenen sempozyum, kongre ve paneller, fakültemize davet edilen konuşmacılar aracılığıyla ve işyeri stajları ile öğrencilerimizin aldıkları teorik bilginin yanı sıra uygulamayı da yakından takip edebilmeleri sağlanmaktadır. Ayrıca, futbol, basketbol, voleybol vb. spor dallarında da takımlarda yer alma şansları bulunmaktadır. |
Adres ve İletişim Bilgileri | |
---|---|
Bölüm Başkanı | Öğr. Gör. MEHMET FATİH KAYRAN |
Bölüm Diploma Eki / AKTS Koordinatörü | Öğr. Gör. MEHMET FATİH KAYRAN |
Adres | Toros Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı Bahcelievler Merkez Kampusu |
Posta Kodu | 33140 |
Telefon | +90324 325 33 00 |
Fax | +90324 325 33 01 |
Web Adresi | http://bologna.toros.edu.tr/?id=/programme&program=54 |
E-Posta | [email protected] |
Ülke | Türkiye Cumhuriyeti |
İl | Mersin |
İlçe | Yenişehir |