Meslek Yüksekokulu
İlk Ve Acil Yardım
Ders Bilgileri
SAĞLIKTA KALİTE YÖNETİMİ VE AKREDİTASYON | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
OSD408 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr.Gör.Si.Şadi Anamurluoğlu |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Öğrencilerin sağlık hizmetlerinde kalite iyileştirme kavramlarını, yöntemlerini, araçlarını bilmesi ve kullanabilmesi amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Sağlık hizmetlerinde kalite kavramı, sağlık hizmetlerinde sürekli kalite iyileştirme, müşteri algıları, yapı, süreç ve sonuç ölçüleri, temel kalite iyileştirme araçları, kalite iyileştirme ekipleri, temel kalite iyileştirme modelleri, stratejik kalite yönetimi, dışsal kalite iyileştirme yöntemleri |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Bu dersin sonunda öğrenci; sağlık hizmetlerinde kalitenin anlamını kavrayabilecek, sürekli kalite iyileştirmenin önemini açıklayabilecek, müşteri algılarının neden ve nasıl ölçüleceğini bilecek, yapı, süreç ve sonuç ölçülerini ayırt edebilecek, temel kalite iyileştirme araçlarını kullanabilecek, kalite iyileştirme ekiplerinin nasıl çalıştığını belirtebilecek, temel kalite iyileştirme modellerini açıklayabilecektir. |
2 | Sağlık yönetimi alanı ile ilgili kuramsal ve uygulama bilgilerine sahip olma ve uygulama. |
3 | Sağlık kuruluşlarının idari, mali, hukuki, teknik ve tıbbi işleyişini anlama, analiz etme ve yönlendirebilme bilgi ve becerisi kazanma. |
4 | Sağlık yönetiminde bilgi sistemlerini yönetme bilgi ve becerisine sahip olma ve etkili bir şekilde kullanma. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Sağlık hizmetlerinde kalitenin anlamı | anlatım,tartışma,sunum |
2 | Sağlık hizmetlerinde kalite iyileştirmenin tarihçesi | anlatım,tartışma,sunum |
3 | Sağlık hizmetlerinde sürekli kalite iyileştirme | anlatım,tartışma,sunum |
4 | Sürekli kalite iyileştirmenin ögeleri | anlatım,tartışma,sunum |
5 | Müşteri odaklılık | anlatım,tartışma,sunum |
6 | Kaizen | anlatım,tartışma,sunum |
7 | Ara sınava hazırlık | anlatım,tartışma,sunum |
8 | Ara sınav | sınav |
9 | İstatistiksel yaklaşım | anlatım,tartışma,sunum |
10 | Kalite iyileştirme araçları | anlatım,tartışma,sunum |
11 | Tam katılım | anlatım,tartışma,sunum |
12 | Liderlik | anlatım,tartışma,sunum |
13 | Stratejik kalite yönetimi | anlatım,tartışma,sunum |
14 | Dışsal kalite değerlendirme - Hasta güvenliği | anlatım,tartışma,sunum |
15 | Final Sınavına Hazırlık | anlatım,tartışma,sunum |
16 | Son Sınav | sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Donald M. Berwick, A. Blanton Godfrey, and Jane Roessner. Curing Health Care. Jossey-Bass Inc., Publishers, San Francisco, California, 1990 | ||
2 | Ellen J. Gaucher, Richard J. Coffey. Total Quality in Healthcare. Jossey-Bass Inc., Publishers, San Francisco, California, 1993 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Bu dersin sonunda öğrenci; sağlık hizmetlerinde kalitenin anlamını kavrayabilecek, sürekli kalite iyileştirmenin önemini açıklayabilecek, müşteri algılarının neden ve nasıl ölçüleceğini bilecek, yapı, süreç ve sonuç ölçülerini ayırt edebilecek, temel kalite iyileştirme araçlarını kullanabilecek, kalite iyileştirme ekiplerinin nasıl çalıştığını belirtebilecek, temel kalite iyileştirme modellerini açıklayabilecektir. | 9͵10 | 1͵2 |
2 | Sağlık yönetimi alanı ile ilgili kuramsal ve uygulama bilgilerine sahip olma ve uygulama. | 9͵10 | 1͵2 |
3 | Sağlık kuruluşlarının idari, mali, hukuki, teknik ve tıbbi işleyişini anlama, analiz etme ve yönlendirebilme bilgi ve becerisi kazanma. | 9͵10 | 1͵2 |
4 | Sağlık yönetiminde bilgi sistemlerini yönetme bilgi ve becerisine sahip olma ve etkili bir şekilde kullanma. | 9͵10 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 1 | 1 | 1 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |