Meslek Yüksekokulu
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Ders Bilgileri

TIBBİ MİKROBİYOLOJİ II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
TLT204 Bahar 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Dr. Müjgan BAYER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin tıbbi mikrobiyolojinin genel bilgileri konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır
İçeriği Bu ders tıbbi laboratuarlarda çalışacak teknikerlere yönelik tıbbi mikrobiyoloji konuları olan klinik bakteriyoloji, gram pozitif ve negatif koklar, gram negatif kokobasitler,gram negatif non-fermentatif basiller,enterobakteriler,vibriolar, gram negatif anaerob bakteriler,gram pozitif anaerob bakteriler,gram pozitif basiller,mikobakteriler,klamidyalar,campylobacteriaceae, mycoplasmateceae'nı içerir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir
5 Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Klinik Bakteriyolojiye giriş Anlatım, Tartışma
2 Gram pozitif koklar Anlatım, Tartışma
3 Gram negatif koklar Anlatım, Tartışma
4 Gram negatif kokobasitler Anlatım, Tartışma
5 Gram negatif Non-fermentatif basiller Anlatım, Tartışma
6 Enterobakteriler Anlatım, Tartışma
7 Vibriolar Anlatım, Tartışma
8 Ara sınav
9 Gram negatif anaerob bakteriler Anlatım, Tartışma
10 Gram pozitif anaerob bakteriler Anlatım, Tartışma
11 Gram pozitif basiller Anlatım, Tartışma
12 Mikobakteriler Anlatım, Tartışma
13 Klamidyalar Anlatım, Tartışma
14 Campylobacteriaceae, Mycoplasmateceae Anlatım, Tartışma
15 Campylobacteriaceae, Mycoplasmateceae
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir 1͵2 1͵2
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir 2 1͵2
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir 1͵13 1͵2
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir 4͵7 1͵2
5 Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir 2͵13 1͵2
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir 2͵13 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 3 3
9 Kısa Sınav 1 1 1
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
16 Son Sınav 1 1 1
  120