Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı böbrek hastalıkları ve diyaliz beslenmesinde yeterli ve dengeli beslenme esasları dahilinde öğrencilere beslenme grupları, besin öğeleri ve besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgiler verilmesidir. |
İçeriği |
Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksisiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, böbrek hastalıkları ve diyalizde temel beslenme sorunları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması |
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme |
2 |
Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki
önemini ilişkilendirebilme
|
3 |
Böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlayabilme |
4 |
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Beslenmeye giriş, besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar, diyet posası |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Lipidler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Proteinler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Vitaminler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Mineraller ve su: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
ARA SINAV |
Yazılı |
9 |
Enerji metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Besin grupları ve besin piramidi |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Beden Kütle İndeksi değerlendirmeleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Kronik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
Akut-Kronik Böbrek Hastalıklarında tıbbi beslenme tedavisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Nefrotik Sendromda tıbbi beslenme tedavisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Diyaliz hastalarının tıbbi beslenme tedavisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
Yazılı |
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme |
1͵2͵5͵6͵7͵8 |
1͵2 |
2 |
Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki
önemini ilişkilendirebilme
|
1͵2͵5͵6͵7͵8 |
1͵2 |
3 |
Böbrek hastalıklarının tedavisinde etkili olan beslenme faktörlerini tanımlayabilme |
1͵2͵5͵6͵7͵8 |
1͵2 |
4 |
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme |
1͵2͵5͵6͵7͵8 |
1͵2 |