Meslek Yüksekokulu
Diyaliz

Ders Bilgileri

TEMEL MİKROBİYOLOJİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
DYZ107 Güz 3 0 3 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Dr. Müjgan BAYER
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin tıbbi mikrobiyolojinin genel bilgileri konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır
İçeriği Mikrobiyolojiyle ilgili temel kavramlar; mikroorganizmaların sınıflandırılması, bakterilerin yapısı, üreme özellikleri, metabolizması, genetiği. Enfeksiyon etkenlerinin bulaşma yolları ve mikroorganizma-konak ilişkileri, normal vücut florası, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, stafilokok, streptokok, pnömokok, gram negatif basiller, gram negatif koklar, mikobakteri, anaerop bakteriler, mikoplazma, riketsiya, klamidya, spiral bakteriler

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir
5 Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramlar, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve bakterilerin yapısı Anlatım, Tartışma
2 Bakterilerin üreme özellikleri, metabolizması ve genetiği Anlatım, Tartışma
3 Enfeksiyon etkenlerinin bulaşma yolları, mikroorganizma konak ilişkileri, Normal vücut florası Anlatım, Tartışma
4 Sterilizasyon yöntemleri Anlatım, Tartışma
5 Dezenfeksiyon yöntemleri Anlatım, Tartışma
6 Stafilokok, streptokok, Anlatım, Tartışma
7 Neisseria ve Moraxella Anlatım, Tartışma
8 Ara sınav
9 Mikobakteriler ve mikobakteri laboratuvarı Anlatım, Tartışma
10 Gram negatif basiller:Enterik bakteriler Anlatım, Tartışma
11 Gram pozitif aerop ve anaerop sporlu basiller Anlatım, Tartışma
12 Mikoplazma, riketsiya, klamidya Anlatım, Tartışma
13 Spiroketler Anlatım, Tartışma
14 Antibiyotik etki ve direnç mekanizmaları Anlatım, Tartışma
15 Son Sınav
16

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Ders Notları

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mikroorganizmaların genel özelliklerini öğrenir 1͵2 1͵2
2 Mikroorganizma-konak ilişkileri hakkında temel bilgiler edinir 2 1͵2
3 Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinir 1͵13 1͵2
4 Sterilizasyon ve dezenfeksiyonu öğrenir 4͵7 1͵2
5 Tıbbi önemi olan bakteriler hakkında temel ve ileri bilgiler edinir 2͵13 1͵2
6 Antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları hakkında bilgi edinir 2͵13 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 3 42
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 1 1 1
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  74