Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı, besin kimyası, besin teknolojileri, toplu beslenme, besin öğeleri, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanıp, yeterli ve dengeli beslenme esasları ile birlikte bu bilgileri mutfakta uygulamalarını sağlamaktır. |
İçeriği |
Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme sorunları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması |
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme |
2 |
Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki
önemini ilişkilendirebilme |
3 |
Genel olarak beslenme durumunu değerlendirme ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerebilme |
4 |
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Beslenmeye giriş, besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar, diyet posası |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Lipidler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Proteinler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Vitaminler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Mineraller ve su: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
Ara Sınav |
Yazılı |
9 |
Enerji metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Besin grupları ve besin piramidi |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Beden Kütle İndeksi değerlendirmeleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Yeterli ve dengeli beslenme, yetersiz ve dengesiz beslenmenin zararları |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
İşlenmiş gıdalar, gıda katkı maddeleri ve koruyucular |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Fonksiyonel gıdalar |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
Yazılı |
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme |
4͵5͵6͵7͵8͵10 |
1͵2 |
2 |
Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki
önemini ilişkilendirebilme |
4͵5͵6͵7͵8͵10 |
1͵2 |
3 |
Genel olarak beslenme durumunu değerlendirme ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerebilme |
4͵5͵6͵7͵8͵10 |
1͵2 |
4 |
Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme |
4͵5͵6͵7͵8͵10 |
1͵2 |