Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
GASTRONOMİYE GİRİŞ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
AŞÇ111 | Güz | 2 | 0 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Uğurcan Metin |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Sağlık, lezzet ve estetik bilincine sahip misafirlerin ihtiyaç, istek ve beklentilerine cevap verebilecek, gastronomi konusunda bilinçli aşçıların yetişmesi ülke turizminin sürdürülebilir gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Aşçı adaylarının tarihsel bir bakış açısı ile bilimsel ve sanatsal boyutları ile yeme içme kültürünü yorumlayabilecekleri bilgilerle donatılması dersin amacıdır. Yiyeceğin ve yemenin bir çok boyutunun –masa arkadaşlığının, mutfak geleneklerinin, yiyeceğin estetiğinin, etiksel, siyasal, dinsel ve ekonomik yönlerinin – önemli olduğu fikrini ciddiye alan ders; ilk zamanlardan günümüze insanın yiyecekle ilişkisinin tarihsel hikayesini anlatarak insanın yiyecekle, yiyeceğin ağırlama ve turizm ile ilişkilerine ışık tutmaktadır. |
İçeriği | Yiyecek, pişirme, mutfak, yemek gibi bazı temel kavramların öğrencilere tanıtımları ile başlayan ders; yiyeceğin kültürel anlamlarını ve bunların neyin yenileceği/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğinin gelişimini incelemektedir. Tarihsel olayların insanın neyi, niçin, nasıl yediğini nasıl etkilediğini açıklayarak tarih, kültür ve yiyeceği birbirine bağlayan ders çok-kültürlü bir yaklaşım ile temel tarihsel olaylar ve bu olaylardan farklı toplumların mutfak geleneklerinin niçin ve nasıl etkilendiğine yönelik ilişkileri ortaya koymaktadır. Dersin kapsamı haftalık ders içeriğinde ayrıntıları ile sunulmaktadır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. |
2 | Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı açıklar. |
3 | Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini açıklayabilir ve örnekler verebilir. |
4 | Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi açıklayabilir. |
5 | Bir ulusal yiyeyecek geleneğinin incelenmesi için genel çerçeveyi açıklayabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Gastronomi ile ilişkili kavramlar. | Tartışma, soru cevap |
2 | Yeni gastronomi trendleri | Tartışma, soru cevap |
3 | Coğrafi işaretleme | Tartışma, soru cevap |
4 | Ekoloji ve gastronomi | Tartışma, soru cevap |
5 | Slow food ve gastronomi | Tartışma, soru cevap |
6 | Moleküler gastronomi | Tartışma, soru cevap |
7 | Füzylon mutfağı | Tartışma, soru cevap |
8 | Ara sınav | |
9 | Şarap rotaları | Tartışma, soru cevap |
10 | Etnik yiyecekler, neofobi ve noefili | Tartışma, soru cevap |
11 | Gastronominin literatür özeti | Tartışma, soru cevap |
12 | gastronomi turizmi ve şehir markalaşması | Tartışma, soru cevap |
13 | gastronomik kimlik ve gastronomik ürünler | Tartışma, soru cevap |
14 | Türkiye'nin peynir haritaları | Tartışma, soru cevap |
15 | Türkiye'nin tahıl haritaları | Tartışma, soru cevap |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gastronomi bilimine giriş Mehmet Sarıışık | ||
2 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gastronomi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar. | ||
2 | Gastronomi, turizm ve ağırlama endüstrisi arasındaki bağlantıyı açıklar. | ||
3 | Yiyeceğin ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel ve dini önemini açıklayabilir ve örnekler verebilir. | ||
4 | Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi açıklayabilir. | ||
5 | Bir ulusal yiyeyecek geleneğinin incelenmesi için genel çerçeveyi açıklayabilir. |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 14 | 1 | 14 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 14 | 1 | 14 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 1 | 1 | 1 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
75 |