Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ÜRÜN GELİŞTİRME VE DUYUSAL ANALİZ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
AŞÇ134 | Bahar | 2 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr.Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Dersin amacı yeni bir gıda ürününün nasıl “geliştirileceğini” veya “nasıl değiştireceğini” ve farklı duyusal değerlendirme testlerinin temellerini öğretmektir. |
İçeriği | Mevcut gıda ürününü değiştirmek ve / veya yeni gıda ürünleri geliştirmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler. Ürün formülasyonu, içerik etkileşimi, pazar değerlendirmesi, duyusal değerlendirme, tüketici testleri, veri yorumlama, güvenlik ve yönetmelikler ele alınmıştır. Panel testleri ve istatistiksel yorumları; tat, koku, renk ve doku; Tüketiciler tarafından yeni ürünün kabulünü analiz etmek için gerçekleştirilir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Farklı formülasyonlarla hazırlanan gıdaların duyusal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koyar. |
2 | Yeni ürün geliştirmede uygun gıda formülasyonlarını seçerken duyusal analiz uygular. |
3 | Duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırarak gıda formülasyonlarını geliştirir. |
4 | Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu revize eder. |
5 | Yeni gıda formülasyonları geliştirir |
6 | Gıdalarda duyusal özelliklerinin kontrolünde duyusal tekniklerin kullanabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Dersin Tanıtımı, Giriş | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Yeni ürün geliştirme süreci | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Yeni ürün geliştirme nedenleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Ürün yaşam döngüsü | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Yeni ürün geliştirme öncesi faaliyetler | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Yeni ürün geliştirme aşaması faaliyetleri | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Yeni ürünü pazara sunma faaliyetleri | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | |
9 | Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Duyusal değerlendirme, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Panelist seçimi ve panel kontrolü | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Duyusal analizde örnek hazırlama, tadım kabinlerinin hazırlanması, laboratuvar uygulaması | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Tat, koku ve tüm lezzeti açıklayan karakter özelliklerinin belirlenmesi ve tanımlanması | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Lezzet Profili Analizi | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Proje Teslimleri | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | O'Mahony M, 1986, Sensory evaluation of food : statistical methods and procedures, Marcel Dekker. | ||
2 | Yeni Ürün Geliştirmede İnovasyon (Yeni Ürün İnovasyonu) Dr. Serkan Kılıç | ||
3 | Duyusal Analiz El Kitabı, 2018 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Farklı formülasyonlarla hazırlanan gıdaların duyusal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koyar. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
2 | Yeni ürün geliştirmede uygun gıda formülasyonlarını seçerken duyusal analiz uygular. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
3 | Duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırarak gıda formülasyonlarını geliştirir. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
4 | Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu revize eder. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
5 | Yeni gıda formülasyonları geliştirir | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
6 | Gıdalarda duyusal özelliklerinin kontrolünde duyusal tekniklerin kullanabilir. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 1 | 10 | 10 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 12 | 12 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
118 |