Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

YİYECEK İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ÜRÜN GELİŞTİRME VE DUYUSAL ANALİZ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ134 Bahar 2 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı yeni bir gıda ürününün nasıl “geliştirileceğini” veya “nasıl değiştireceğini” ve farklı duyusal değerlendirme testlerinin temellerini öğretmektir.
İçeriği Mevcut gıda ürününü değiştirmek ve / veya yeni gıda ürünleri geliştirmek için gerekli olan teorik ve pratik bilgiler. Ürün formülasyonu, içerik etkileşimi, pazar değerlendirmesi, duyusal değerlendirme, tüketici testleri, veri yorumlama, güvenlik ve yönetmelikler ele alınmıştır. Panel testleri ve istatistiksel yorumları; tat, koku, renk ve doku; Tüketiciler tarafından yeni ürünün kabulünü analiz etmek için gerçekleştirilir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Farklı formülasyonlarla hazırlanan gıdaların duyusal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koyar.
2 Yeni ürün geliştirmede uygun gıda formülasyonlarını seçerken duyusal analiz uygular.
3 Duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırarak gıda formülasyonlarını geliştirir.
4 Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu revize eder.
5 Yeni gıda formülasyonları geliştirir
6 Gıdalarda duyusal özelliklerinin kontrolünde duyusal tekniklerin kullanabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Dersin Tanıtımı, Giriş Anlatım, tartışma, sunum
2 Yeni ürün geliştirme süreci Anlatım, tartışma, sunum
3 Yeni ürün geliştirme nedenleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Ürün yaşam döngüsü Anlatım, tartışma, sunum
5 Yeni ürün geliştirme öncesi faaliyetler Anlatım, tartışma, sunum
6 Yeni ürün geliştirme aşaması faaliyetleri Anlatım, tartışma, sunum
7 Yeni ürünü pazara sunma faaliyetleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav
9 Gıda kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri Anlatım, tartışma, sunum
10 Duyusal değerlendirme, gıda sanayi ve yiyecek içecek işletmelerinde kullanım amaçları Anlatım, tartışma, sunum
11 Panelist seçimi ve panel kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
12 Duyusal analizde örnek hazırlama, tadım kabinlerinin hazırlanması, laboratuvar uygulaması Anlatım, tartışma, sunum
13 Tat, koku ve tüm lezzeti açıklayan karakter özelliklerinin belirlenmesi ve tanımlanması Anlatım, tartışma, sunum
14 Lezzet Profili Analizi Anlatım, tartışma, sunum
15 Proje Teslimleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 O'Mahony M, 1986, Sensory evaluation of food : statistical methods and procedures, Marcel Dekker.
2 Yeni Ürün Geliştirmede İnovasyon (Yeni Ürün İnovasyonu) Dr. Serkan Kılıç
3 Duyusal Analiz El Kitabı, 2018

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Farklı formülasyonlarla hazırlanan gıdaların duyusal özelliklerindeki farklılıkları ortaya koyar. 3͵10͵14͵15 1͵2
2 Yeni ürün geliştirmede uygun gıda formülasyonlarını seçerken duyusal analiz uygular. 3͵10͵14͵15 1͵2
3 Duyusal analiz sonuçlarını karşılaştırarak gıda formülasyonlarını geliştirir. 3͵10͵14͵15 1͵2
4 Reçetede sorunu çözmek için gıdaların kalite özelliklerini kullanarak formülasyonu revize eder. 3͵10͵14͵15 1͵2
5 Yeni gıda formülasyonları geliştirir 3͵10͵14͵15 1͵2
6 Gıdalarda duyusal özelliklerinin kontrolünde duyusal tekniklerin kullanabilir. 3͵10͵14͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 10 10
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 1 10 10
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 12 12
16 Son Sınav 1 1 1
  118