Meslek Yüksekokulu
Aşçılık

Ders Bilgileri

BESLENME İLKELERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
AŞÇ101 Güz 2 0 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, besin kimyası, besin teknolojileri, toplu beslenme, besin öğeleri, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanıp, yeterli ve dengeli beslenme esasları ile birlikte bu bilgileri mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.
İçeriği Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme sorunları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme
2 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilme
3 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirme ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerebilme
4 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenmeye giriş, besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması Anlatım, tartışma, sunum
2 Besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması Anlatım, tartışma, sunum
3 Karbonhidratlar: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar, diyet posası Anlatım, tartışma, sunum
4 Lipidler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
5 Proteinler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
6 Vitaminler: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
7 Mineraller ve su: Özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Enerji metabolizması: Enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması Anlatım, tartışma, sunum
10 Besin grupları ve besin piramidi Anlatım, tartışma, sunum
11 Beden Kütle İndeksi değerlendirmeleri Anlatım, tartışma, sunum
12 Yeterli ve dengeli beslenme, yetersiz ve dengesiz beslenmenin zararları Anlatım, tartışma, sunum
13 İşlenmiş gıdalar, gıda katkı maddeleri ve koruyucular Anlatım, tartışma, sunum
14 Fonksiyonel gıdalar Anlatım, tartışma, sunum
15 Farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007
2 Prof. Dr. Sıdıka BULDUK, Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, 2013
3 Prof Dr. Ayşe BAYSAL, Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 2015

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlayabilme 4͵5͵6͵7͵8͵10 1͵2
2 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilme 4͵5͵6͵7͵8͵10 1͵2
3 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirme ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerebilme 4͵5͵6͵7͵8͵10 1͵2
4 Yeterli ve dengeli beslenebilmek için değişik grupların alması gereken enerji ve besin öğesi (karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral, su) miktarlarını belirleyebilme 4͵5͵6͵7͵8͵10 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 22 0 11
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  72