Meslek Yüksekokulu
Aşçılık
Ders Bilgileri
MENÜ PLANLAMA | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
AŞÇ239 | Güz | 2 | 0 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Çağla ÖZBEK |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Menü planlama ilke ve yöntemlerini öğrenmek, çeşitli gruplara yönelik menüler planlayabilmek, menülerin maliyetlerini hesaplayabilmek ve hazırlanan menülerin yönetimi ve denetimi ile ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmaktır. |
İçeriği | Temel beslenme ilkeleri, menü tanımı ve özellikleri, menü çeşitleri, menü planlama ilkeleri ve planlamayı etkileyen faktörler, menü kartı tasarımı, yemeklerin kalorisini hesaplama, özel günler ve farklı gruplara yönelik menü planlama, örnek menüler, menü maliyeti hesaplama ve fiyatlandırma, menü geliştirme yöntemleri. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrar. |
2 | Menü planlamayı etkileyen etmenleri bilir. |
3 | Menü planlama aşamalarını bilir. |
4 | Menü, çeşitlerini ve özelliklerini bilir. |
5 | Özel gruplar için menü planlama konusunda beceri sahibi olur. |
6 | Menü performansını ölçme yöntemlerini bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Beslenmenin temelleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
2 | Menü planlamada göz önünde bulundurulması gereken etmenler | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
3 | Menü modeli geliştirme aşamaları ve ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
4 | Okul öncesi dönem çocuklara yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
5 | Kreş, anaokulu ve tam gün eğitim veren okul menülerinin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
6 | Huzurevlerine yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
7 | İşçilere yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
8 | Ara sınav | Sorular ve cevaplar |
9 | Sporculara yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
10 | Vejetaryen ve çeşitli beslenme alışkanlıklarına yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
11 | Sporcular, vejetaryenler için hazırlanan menülerin değerlendirilmesi ve menü planlama uygulaması | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
12 | Diyet menüleri planlama ilkeleri, hastaneler için menü planlama uygulaması | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
13 | Toplu yemek menüleri planlama | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
14 | Huzurevlerine yönelik menü planlama ilkeleri | Tartışma, soru cevap ve sözel anlatım,örnek olay |
15 | ||
16 | Son Sınav | Sorular ve cevaplar |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Baysal A., Küçükaslan N. Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama. Ekin Kitabevi, Bursa, 2003. | ||
2 | Ciğerim N., Beyhan Y. Toplu Beslenme Sistemlerinde Menü Yönetimi ve Denetimi. Kök Yayıncılık, Ankara, 1995. | ||
3 | Sandra J.F. Menu Solution: Quantity Recipes for Regularand Special Diets. John Wiley 4) Paul J. McVety,Bradley J. Ware,Claudette Lévesque Ware, Fundamentals of Menu Planning, John |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Menü planlamanın yeterli ve dengeli beslenme için önemi konusunu kavrar. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
2 | Menü planlamayı etkileyen etmenleri bilir. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
3 | Menü planlama aşamalarını bilir. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
4 | Menü, çeşitlerini ve özelliklerini bilir. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
5 | Özel gruplar için menü planlama konusunda beceri sahibi olur. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
6 | Menü performansını ölçme yöntemlerini bilir. | 5͵6͵7͵8 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |