Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
|
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr. Gör. Dr. Suna KIZILYILDIRIM |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
|
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Öğrencilerin temel mikrobiyoloji konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır. Bu ders, bulaşıcı hastalıklar ile ilgili temel kavramları ve hastane enfeksiyonlarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri kazandırır. Her türlü sterilizasyon ve dezenfeksiyon yönteminin prensiplerini öğrenmek, aseptik çalışma prensiplerini edinmek. |
İçeriği |
Bakteri, mantar, parazit ve virüsler hakkında genel bilgiler. Mikroorganizmalarda üreme ve metabolizma, mikroorganizma konak arası ilişkiler, normal mikrop florası ve mikroorganizmaların bulaşma yolları. Temel bağışık yanıt, antibiyotiklerin etki ve direnç mekanizmaları. Tıbbi önemi olan bakteri, mantar, parazit ve virüs hastalıkları. Bulaşıcı hastalıklara özgü güncel kuramsal bilgiyi açıklar. Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını değerlendirir ve özellikle kan, vücut sıvı ve salgılarıyla temasla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılanmanın önemini tanımlar. Enfeksiyon kontrol önlemlerinin en başında yer alan el yıkama ve el antisepsisinin önemini açıklar. Enfeksiyon kontrol önlemlerinin en başında yer alan el yıkama ve el antisepsisinin önemini açıklar. İzolasyon tipleri ve uygun korunma önlemlerini açıklar. Çapraz enfeksiyonların gelişiminin önlenmesi için alınacak önlemleri açıklar.Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kuralları, aseptik çalışma prensipleri. |
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Öğrencilerin temel mikrobiyoloji konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır |
2 |
Bulaşıcı hastalıklara özgü güncel kuramsal bilgiyi açıklar. |
3 |
Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını değerlendirir ve özellikle kan, vücut sıvı ve salgılarıyla temasla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılanmanın önemini tanımlar. |
4 |
Enfeksiyon kontrol önlemlerinin en başında yer alan el yıkama ve el antisepsisinin önemini açıklar. |
5 |
Çapraz enfeksiyonların gelişiminin önlenmesi için alınacak önlemleri açıklar. |
6 |
Sterilizasyon yöntemlerini bilir |
7 |
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibidir |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Mikrobiyolojiye Giriş |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
2 |
Mikroorganizmalar; Bakteriler, Virüsler, Mantarlar |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
3 |
Konak Savunmaları |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
4 |
Tanı Mikrobiyolojisi |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
5 |
Enfeksiyon Hastalıklarının Esasları ve Kaynakları |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
6 |
Enfeksiyon Hastalıklarının Kliniği ve Patogenezi |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
7 |
Antimikrobiyaller ve Etki Mekanizmaları |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
8 |
Ara Sınav |
|
9 |
İmmünoloji |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
10 |
Bağışıklık, Savunma Mekanizması, Aşı ve Profilaksi |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
11 |
Çapraz Enfeksiyon |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
12 |
Enfeksiyon Kontrolü |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
13 |
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
14 |
Atık Çeşitleri ve Tıbbi Atık Kontrolü |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
15 |
Genel Değerlendirme |
Anlatım, Powerpoint sunumu, Soru-cevap, Laboratuvar |
16 |
Son Sınav |
|
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Öğrencilerin temel mikrobiyoloji konusunda bilgi ve beceri sahibi olmalarını sağlamaktır |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
2 |
Bulaşıcı hastalıklara özgü güncel kuramsal bilgiyi açıklar. |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
3 |
Bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarını değerlendirir ve özellikle kan, vücut sıvı ve salgılarıyla temasla bulaşan enfeksiyon hastalıklarına karşı aşılanmanın önemini tanımlar. |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
4 |
Enfeksiyon kontrol önlemlerinin en başında yer alan el yıkama ve el antisepsisinin önemini açıklar. |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
5 |
Çapraz enfeksiyonların gelişiminin önlenmesi için alınacak önlemleri açıklar. |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
6 |
Sterilizasyon yöntemlerini bilir |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |
7 |
Sterilizasyon ve dezenfeksiyon yöntemlerinin avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi sahibidir |
4͵5͵6͵8 |
1͵2 |