Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

TOPLUM SAĞLIĞI VE BESLENMESİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY312 Bahar 2 0 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özpak AKKUŞ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Toplumdaki güncel beslenme sorunlarını mevcut literatür eşliğinde tartışarak beslenme yaklaşımlarını değerlendirmek
İçeriği Bu derste öğrenciler; bağırsağın fizyolojisini, fonksiyonlarını, bağırsakta kolonize olan bakterilerin sağlık üzerine etkilerini, bağırsak mikrobiyotası kavramını, mikrobiyatayı etkileyen çevresel ve beslenmenin etmenleri, prebiyotikler, probiyotikler ve sinbiyotik kavramlarını, ve pro-prebiyotiklerin biyolojik etkilerini, insan sağlığına ve kronik hastallıklar üzerine olan etkilerini öğrenirler. Ayrıca Fonksiyonel besinlerin tanımını, sınıflandırılmasını, fonksiyonlarını ve hastalıklarla ilişkisine yönelik bilgileri öğrenirler.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Beslenme alanında güncel literatürü takip etme becerisi kazanır
2 Mikrobiyota,beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar
3 Fonksiyonel beslenme kavramını öğrenir
4 Güncel beslenme konularına dair yaklaşımları değerlendirme becerisine sahip olur

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Pro-Prebiyotikler
2 Mikrobiyota ve Beslenme
3 Mikrobiyata ve Obezite
4 Mikrobiyata ve Kronik hastalıklar
5 Fonksiyonel Beslenme
6 Fonksiyonel Beslenme ve Obezite
7 Fonksiyonel Beslenme ve Kronik Hastalıklar
8 ARASINAV
9 Ödev Sunumları
10 Ödev Sunumları
11 Ödev Sunumları
12 Ödev Sunumları
13 Ödev Sunumları
14 Ödev Sunumları
15 Ödev Sunumları
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Beslenme ve Dİyetetik Güncel Konular. Tayfur M, 2016. Hatipoğlu:Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Beslenme alanında güncel literatürü takip etme becerisi kazanır
2 Mikrobiyota,beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar
3 Fonksiyonel beslenme kavramını öğrenir
4 Güncel beslenme konularına dair yaklaşımları değerlendirme becerisine sahip olur
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 1 20 20
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  88