Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik
Ders Bilgileri
TOPLUM SAĞLIĞI VE BESLENMESİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
BDY312 | Bahar | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özpak AKKUŞ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Toplumdaki güncel beslenme sorunlarını mevcut literatür eşliğinde tartışarak beslenme yaklaşımlarını değerlendirmek |
İçeriği | Bu derste öğrenciler; bağırsağın fizyolojisini, fonksiyonlarını, bağırsakta kolonize olan bakterilerin sağlık üzerine etkilerini, bağırsak mikrobiyotası kavramını, mikrobiyatayı etkileyen çevresel ve beslenmenin etmenleri, prebiyotikler, probiyotikler ve sinbiyotik kavramlarını, ve pro-prebiyotiklerin biyolojik etkilerini, insan sağlığına ve kronik hastallıklar üzerine olan etkilerini öğrenirler. Ayrıca Fonksiyonel besinlerin tanımını, sınıflandırılmasını, fonksiyonlarını ve hastalıklarla ilişkisine yönelik bilgileri öğrenirler. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Beslenme alanında güncel literatürü takip etme becerisi kazanır |
2 | Mikrobiyota,beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar |
3 | Fonksiyonel beslenme kavramını öğrenir |
4 | Güncel beslenme konularına dair yaklaşımları değerlendirme becerisine sahip olur |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Pro-Prebiyotikler | |
2 | Mikrobiyota ve Beslenme | |
3 | Mikrobiyata ve Obezite | |
4 | Mikrobiyata ve Kronik hastalıklar | |
5 | Fonksiyonel Beslenme | |
6 | Fonksiyonel Beslenme ve Obezite | |
7 | Fonksiyonel Beslenme ve Kronik Hastalıklar | |
8 | ARASINAV | |
9 | Ödev Sunumları | |
10 | Ödev Sunumları | |
11 | Ödev Sunumları | |
12 | Ödev Sunumları | |
13 | Ödev Sunumları | |
14 | Ödev Sunumları | |
15 | Ödev Sunumları | |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Beslenme ve Dİyetetik Güncel Konular. Tayfur M, 2016. Hatipoğlu:Ankara. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Beslenme alanında güncel literatürü takip etme becerisi kazanır | ||
2 | Mikrobiyota,beslenme ve sağlık ilişkisini kavrar | ||
3 | Fonksiyonel beslenme kavramını öğrenir | ||
4 | Güncel beslenme konularına dair yaklaşımları değerlendirme becerisine sahip olur |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 1 | 20 | 20 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
88 |