Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

BESLENME EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIĞI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY314 Bahar 3 0 3 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç. Dr. Betül Gülşen Atalay
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Beslenme eğitimi ve danışmanlığı konusunda yetkinlik kazandırmak
İçeriği Beslenme eğitim yöntemleri ve uygulamalarını içermektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Beslenme eğitiminde kullanılan uygun yöntem ve materyalleri bilir
2 Beslenme eğitimi müdahaleleri planlayabilir ve uygulayabilir.
3 Beslenme eğitimi ile ilgili temel kavramları ve teorileri açıklayabilir
4 Çeşitli yaş ve nüfus gruplarına beslenme eğitimi verebilir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme Eğitimi ve Danışmanlığı ve Eğitimin Temel İlkeleri Anlatım, tartışma, ödev
2 Eğitim Yöntemleri ve Eğitim Materyalleri Anlatım, tartışma, ödev
3 Eğiticinin Özellikleri Anlatım, tartışma, ödev
4 İletişim teknikleri ve İletişim Engelleri Anlatım, tartışma, ödev
5 Yetişkin Eğitiminin Temel Özellikleri Anlatım, tartışma, ödev
6 Çocuk ve Ebeveynlerde Beslenme Eğitimi Anlatım, tartışma, ödev
7 Toplu Beslenme Sistemlerinde Eğitim Anlatım, tartışma, ödev
8 Arasınav
9 Eğitim Planı Hazırlama ve Eğitim Modülü Anlatım, tartışma, ödev
10 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-1 (Gebe) Anlatım, tartışma, ödev
11 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-2 (Emzikli) Anlatım, tartışma, ödev
12 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-3 (Çocuk) Anlatım, tartışma, ödev
13 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-4 (Yetişkin hasta) Anlatım, tartışma, ödev
14 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-5 (Hizmet içi eğitim) Anlatım, tartışma, ödev
15 Öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim modüllerinin sunulması-6(Yaşlı) Anlatım, tartışma, ödev
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Contento, I. R. (2007). Nutrition education: linking research, theory, and practice.
2 Beslenme Eğitimi Rehberi, Prof. Dr. Türkan Kutlay Merdol, Özgür Yayınları, 2012

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %30 Ara Sınav Ara Sınav
2 %50 Son Sınav Son Sınav
3 %20 Ödev Ödev

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Beslenme eğitiminde kullanılan uygun yöntem ve materyalleri bilir 1͵2͵4͵7͵15 1͵2͵3
2 Beslenme eğitimi müdahaleleri planlayabilir ve uygulayabilir. 1͵2͵4͵7͵15 1͵2͵3
3 Beslenme eğitimi ile ilgili temel kavramları ve teorileri açıklayabilir 1͵2͵4͵7͵15 1͵2͵3
4 Çeşitli yaş ve nüfus gruplarına beslenme eğitimi verebilir 1͵2͵4͵7͵15 1͵2͵3
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 3 42
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 6 6
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 1 4 4
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 8 8
16 Son Sınav 1 1 1
  90