Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik
Ders Bilgileri
TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
BDY307 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Makro ve mikro besin eksiklikleri sonucu oluşan hastalıklar ve epidemiyolojisinin kavranmasını, Ulusal ve Uluslararası Beslenme planlarının öğrenilmesini, risk gruplarının beslenmesi sorunlarını, nedenlerini ve çözüm yollarının öğretilmesini ve afet dönemi beslenme programlarının oluşturulmasını amaçlar. |
İçeriği | Türkiye'de ve dünyada beslenme sorunları ve beslenme sorunlarının epidemiyolojisi, protein enerji yetersizliği sorunları, obezite, diyetle ilişkili kronik hastalıklar, demir eksikliği anemisi, iyot eksikliği bozuklukları, diş çürükleri, çinko eksikliği, D vitamini, A vitamini, folik asit eksikliği ve epidemiyolojisi, yaşlı beslenmesi, afetlerde beslenme yönetimi, Gıda takviyeleri ve gıda takviyesi, Halk sağlığında beslenme genomiği, Ulusal besin ve beslenme politikaları. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Toplumda duyarlı grupların beslenme sorunlarını, sorunların nedenlerini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme |
2 | Türkiye’deki ve dünyadaki besin, beslenme ve halk sağlığı politikalarının oluşturulması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olabilme. |
3 | Diyetisyenin halk sağlığı gelişimindeki rolünü anlayabilme, halk sağlığı politikalarının beslenme kısmını planlayabilme, yönetim ve koordinasyonu değerlendirebilme |
4 | Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Epidemiyolojiye giriş | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Beslenme plan ve politikaları | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Malnütrisyon | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Obezite ve beslenmeye bağlı kronik hastalıklar | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Folik asit yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Demir yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | İyot yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Çinko yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | A vitamini yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | D vitamini yetersizliği | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Yaşlılık ve beslenme | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Ağız-diş sağlığı | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Besin zenginleştirme | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Afet durumlarında beslenme | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Michael J. Gibney, Barrie M. Margetts, John M. Kearney ve Lemore Arab. Public Health Nutrition 1st Edition, 2004, Blackwell Publishing | ||
2 | Nweze Eunice Nnakwe. Community Nutrition 1st Edition, 2009, Jones and Bartlett Publishers | ||
3 | WHO publications |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Toplumda duyarlı grupların beslenme sorunlarını, sorunların nedenlerini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme | 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 | 1͵2 |
2 | Türkiye’deki ve dünyadaki besin, beslenme ve halk sağlığı politikalarının oluşturulması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olabilme. | 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 | 1͵2 |
3 | Diyetisyenin halk sağlığı gelişimindeki rolünü anlayabilme, halk sağlığı politikalarının beslenme kısmını planlayabilme, yönetim ve koordinasyonu değerlendirebilme | 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 | 1͵2 |
4 | Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme. | 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 3 | 3 |
8 | Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
16 | Son Sınav | 1 | 28 | 28 |
101 |