Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

TOPLUMDA BESLENME SORUNLARI VE EPİDEMİYOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY307 Güz 2 0 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Makro ve mikro besin eksiklikleri sonucu oluşan hastalıklar ve epidemiyolojisinin kavranmasını, Ulusal ve Uluslararası Beslenme planlarının öğrenilmesini, risk gruplarının beslenmesi sorunlarını, nedenlerini ve çözüm yollarının öğretilmesini ve afet dönemi beslenme programlarının oluşturulmasını amaçlar.
İçeriği Türkiye'de ve dünyada beslenme sorunları ve beslenme sorunlarının epidemiyolojisi, protein enerji yetersizliği sorunları, obezite, diyetle ilişkili kronik hastalıklar, demir eksikliği anemisi, iyot eksikliği bozuklukları, diş çürükleri, çinko eksikliği, D vitamini, A vitamini, folik asit eksikliği ve epidemiyolojisi, yaşlı beslenmesi, afetlerde beslenme yönetimi, Gıda takviyeleri ve gıda takviyesi, Halk sağlığında beslenme genomiği, Ulusal besin ve beslenme politikaları.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Toplumda duyarlı grupların beslenme sorunlarını, sorunların nedenlerini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme
2 Türkiye’deki ve dünyadaki besin, beslenme ve halk sağlığı politikalarının oluşturulması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olabilme.
3 Diyetisyenin halk sağlığı gelişimindeki rolünü anlayabilme, halk sağlığı politikalarının beslenme kısmını planlayabilme, yönetim ve koordinasyonu değerlendirebilme
4 Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Epidemiyolojiye giriş Anlatım, tartışma, sunum
2 Beslenme plan ve politikaları Anlatım, tartışma, sunum
3 Malnütrisyon Anlatım, tartışma, sunum
4 Obezite ve beslenmeye bağlı kronik hastalıklar Anlatım, tartışma, sunum
5 Folik asit yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
6 Demir yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
7 İyot yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Çinko yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
10 A vitamini yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
11 D vitamini yetersizliği Anlatım, tartışma, sunum
12 Yaşlılık ve beslenme Anlatım, tartışma, sunum
13 Ağız-diş sağlığı Anlatım, tartışma, sunum
14 Besin zenginleştirme Anlatım, tartışma, sunum
15 Afet durumlarında beslenme Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Michael J. Gibney, Barrie M. Margetts, John M. Kearney ve Lemore Arab. Public Health Nutrition 1st Edition, 2004, Blackwell Publishing
2 Nweze Eunice Nnakwe. Community Nutrition 1st Edition, 2009, Jones and Bartlett Publishers
3 WHO publications

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Toplumda duyarlı grupların beslenme sorunlarını, sorunların nedenlerini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 1͵2
2 Türkiye’deki ve dünyadaki besin, beslenme ve halk sağlığı politikalarının oluşturulması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olabilme. 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 1͵2
3 Diyetisyenin halk sağlığı gelişimindeki rolünü anlayabilme, halk sağlığı politikalarının beslenme kısmını planlayabilme, yönetim ve koordinasyonu değerlendirebilme 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 1͵2
4 Vitamin ve mineral yetersizlikleri ve epidemiyolojisini öğrenebilme, önemini kavrayabilme ve çözüm yolları konusunda bilgi edinebilme. 1͵2͵5͵6͵7͵10͵11͵12͵14͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
8 Ara Sınav 1 8 8
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
16 Son Sınav 1 28 28
  101