Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik
Ders Bilgileri
TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
BDY309 | Güz | 3 | 0 | 3 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr. Üyesi Betül GÜLŞEN ATALAY |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bireyin ve toplumun, beslenme durumunun saptanmasında kullanılan teknikleri öğrenir. Klinik, antropometrik, biyokimyasal, biyofizik, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenler, mortalite ve morbidite istatistikleri gibi yöntemlerle çalışmalar yapmak için yeterli bilgiye sahip olur. |
İçeriği | Toplumsal açıdan beslenmenin önemi, sağlığın korunmasında beslenmenin önemi, toplumda beslenme sorunlarının saptanmasında uygulanan yöntemlerin gruplanması, dolaysız yöntemler( kan tetkikleri, kan serumu tetkikleri, idrar tetkikleri) biyofiziksel yöntemler, antropometrik yöntemler, ölçüm yöntemleri, ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi, besin tüketimi araştırmaları, dolaylı yöntemlerle beslenme durumunun değerlendirilmesi, günlük alınan besin maddeleri miktarı ile yaşa ve cinsiyete göre günlük gereksinilen besinlerin miktarının karşılaştırılması, boy ve ağırlık ölçümleri yaparak beden kitle indeksinin hesaplanması, beslenme durumlarına göre ağırlık durumlarının karşılaştırılması ve yorumlanması. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Besin tüketimi, enerji harcaması ve antropometrik ölçümleri tanımlar ve bireylere uygular. |
2 | Toplum beslenmesi ve alan ile ilgili terimleri tanımlar ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramını ve görevlerini açıklar. |
3 | Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini kavramlarını uygular ve yorumlar. |
4 | Biyokimyasal testler, klinik belirtileri değerlendirir ve tarama testlerini bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Toplum Sağlığında Beslenme ve Toplumda Beslenme Sorunları | Anlatım, tartışma, uygulama |
2 | Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması, Hasta Öyküsü, Klinik belirtiler | Anlatım, tartışma, uygulama |
3 | Besin Tüketiminin Saptanması-1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
4 | Besin Tüketiminin Saptanması-2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
5 | Besin Tüketiminin Saptanması-3 | Anlatım, tartışma, uygulama |
6 | Enerji Harcamasının Saptanması-1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
7 | Enerji Harcamasının Saptanması-2 | |
8 | Ara sınav | Anlatım, tartışma, uygulama |
9 | Antropometrik Ölçümler-1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
10 | Antropometrik Ölçümler-2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
11 | Antropometrik Ölçümler-3 | Anlatım, tartışma, uygulama |
12 | Biyokimyasal testler-Biyofizik yöntemler | Anlatım, tartışma, uygulama |
13 | Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Tarama Testleri-1 | Anlatım, tartışma, uygulama |
14 | Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Tarama Testleri-2 | Anlatım, tartışma, uygulama |
15 | Genel Değerlendirme | Anlatım, tartışma, uygulama |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | • Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, Pekcan, G., (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002. | ||
2 | • Nutritional Epidemiology, Willett W., Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed., 1998 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %30 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
3 | %10 | Ödev | Ödev |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Besin tüketimi, enerji harcaması ve antropometrik ölçümleri tanımlar ve bireylere uygular. | 1͵2͵7 | 1͵2 |
2 | Toplum beslenmesi ve alan ile ilgili terimleri tanımlar ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramını ve görevlerini açıklar. | 1͵2͵7 | 1͵2 |
3 | Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini kavramlarını uygular ve yorumlar. | 1͵2͵7 | 1͵2 |
4 | Biyokimyasal testler, klinik belirtileri değerlendirir ve tarama testlerini bilir. | 1͵2͵7 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 6 | 6 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 1 | 4 | 4 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 8 | 8 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
90 |