Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY309 Güz 3 0 3 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Betül GÜLŞEN ATALAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bireyin ve toplumun, beslenme durumunun saptanmasında kullanılan teknikleri öğrenir. Klinik, antropometrik, biyokimyasal, biyofizik, besin tüketim araştırmaları, ekolojik etmenler, mortalite ve morbidite istatistikleri gibi yöntemlerle çalışmalar yapmak için yeterli bilgiye sahip olur.
İçeriği Toplumsal açıdan beslenmenin önemi, sağlığın korunmasında beslenmenin önemi, toplumda beslenme sorunlarının saptanmasında uygulanan yöntemlerin gruplanması, dolaysız yöntemler( kan tetkikleri, kan serumu tetkikleri, idrar tetkikleri) biyofiziksel yöntemler, antropometrik yöntemler, ölçüm yöntemleri, ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi, besin tüketimi araştırmaları, dolaylı yöntemlerle beslenme durumunun değerlendirilmesi, günlük alınan besin maddeleri miktarı ile yaşa ve cinsiyete göre günlük gereksinilen besinlerin miktarının karşılaştırılması, boy ve ağırlık ölçümleri yaparak beden kitle indeksinin hesaplanması, beslenme durumlarına göre ağırlık durumlarının karşılaştırılması ve yorumlanması.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Besin tüketimi, enerji harcaması ve antropometrik ölçümleri tanımlar ve bireylere uygular.
2 Toplum beslenmesi ve alan ile ilgili terimleri tanımlar ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramını ve görevlerini açıklar.
3 Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini kavramlarını uygular ve yorumlar.
4 Biyokimyasal testler, klinik belirtileri değerlendirir ve tarama testlerini bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Toplum Sağlığında Beslenme ve Toplumda Beslenme Sorunları Anlatım, tartışma, uygulama
2 Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması, Hasta Öyküsü, Klinik belirtiler Anlatım, tartışma, uygulama
3 Besin Tüketiminin Saptanması-1 Anlatım, tartışma, uygulama
4 Besin Tüketiminin Saptanması-2 Anlatım, tartışma, uygulama
5 Besin Tüketiminin Saptanması-3 Anlatım, tartışma, uygulama
6 Enerji Harcamasının Saptanması-1 Anlatım, tartışma, uygulama
7 Enerji Harcamasının Saptanması-2
8 Ara sınav Anlatım, tartışma, uygulama
9 Antropometrik Ölçümler-1 Anlatım, tartışma, uygulama
10 Antropometrik Ölçümler-2 Anlatım, tartışma, uygulama
11 Antropometrik Ölçümler-3 Anlatım, tartışma, uygulama
12 Biyokimyasal testler-Biyofizik yöntemler Anlatım, tartışma, uygulama
13 Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Tarama Testleri-1 Anlatım, tartışma, uygulama
14 Beslenme Durumunun Saptanmasında Kullanılan Tarama Testleri-2 Anlatım, tartışma, uygulama
15 Genel Değerlendirme Anlatım, tartışma, uygulama
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 • Hastanın Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, Pekcan, G., (Ed. A. Baysal ve ark.) 65-116, Hatiboğlu Yayınevi, Ankara, 2002.
2 • Nutritional Epidemiology, Willett W., Oxford University Press. NewYork, 2nd Ed., 1998

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %30 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav
3 %10 Ödev Ödev

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Besin tüketimi, enerji harcaması ve antropometrik ölçümleri tanımlar ve bireylere uygular. 1͵2͵7 1͵2
2 Toplum beslenmesi ve alan ile ilgili terimleri tanımlar ve toplum sağlığı diyetisyeni kavramını ve görevlerini açıklar. 1͵2͵7 1͵2
3 Beslenme durumunun saptanması yöntemlerini kavramlarını uygular ve yorumlar. 1͵2͵7 1͵2
4 Biyokimyasal testler, klinik belirtileri değerlendirir ve tarama testlerini bilir. 1͵2͵7 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 3 42
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 6 6
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 1 4 4
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 8 8
16 Son Sınav 1 1 1
  90