Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik
Ders Bilgileri
BESİN MİKROBİYOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
BDY220 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | Yok |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr.Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | Yok |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Dersin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir. |
İçeriği | Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanır. |
2 | Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri açıklar |
3 | Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini açıklar. |
4 | Güvenli gıda eldesi için kullanılan muhafaza yöntemlerini uygular |
5 | Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontrolünü yapar |
6 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, muhtemel etkilerini ve kontrolünü tanımlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş, Dersin tanıtımı ve işleniş hakkında bilgiler. | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Mikroorganizma gıda ilişkileri / Laboratuvarda dikkat edilmesi gereken hususlar / Gıdaların mikrobiyolojik analize hazırlanması | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Gıdalarda patojen mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Gıdalarda yararlı mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | |
9 | Gıda kaynaklı mikrobiyel enfeksiyonlar | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Besinlerde Fermantasyon Teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Gıda muhafaza ilkeleri | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Gıda muhafaza ilkeleri | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Gıda Üretiminde HACCP ve İyi Uygulamalar | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ, Gıda Mikrobiyolojisi, 2003 | ||
2 | Betty C. Hobs, Diane Roberts, Food Poisoning and Food Hygiene | ||
3 | Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992 | ||
4 | Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, 5. Basım, Efil Yayınevi, Ankara, 2017. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanır. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
2 | Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri açıklar | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
3 | Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini açıklar. | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
4 | Güvenli gıda eldesi için kullanılan muhafaza yöntemlerini uygular | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
5 | Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontrolünü yapar | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
6 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, muhtemel etkilerini ve kontrolünü tanımlar | 3͵10͵14͵15 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 12 | 12 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 12 | 12 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
110 |