Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

BESİN MİKROBİYOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY220 Bahar 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı; gıdalarda bulunan mikroorganizmalarla ilgili temel kavramlar, gıdaların mikrobiyal kontaminasyon kaynakları, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler, gıda koruma yöntemleri ve gıda kaynaklı hastalıklar ile ilgili bilgiler vermektir.
İçeriği Mikroorganizmalar ve gıdalar. Gıdaların kontaminasyon kaynakları. Mikroorganizmaların gıdalarda üremesini etkileyen faktörler (iç faktörler, dış faktörler). Gıda koruma yöntemleri (kontaminasyonun önlenmesi, kontaminantların gıdalardan uzaklaştırılması, mikrobiyal üremenin önlenmesi, gıdalarda bulunan mikroorganizmaların öldürülmesi). Gıda kaynaklı hastalıklar, gıda kaynaklı patojenlerin epidemiyolojisi ve kontrolü.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanır.
2 Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri açıklar
3 Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini açıklar.
4 Güvenli gıda eldesi için kullanılan muhafaza yöntemlerini uygular
5 Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontrolünü yapar
6 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, muhtemel etkilerini ve kontrolünü tanımlar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş, Dersin tanıtımı ve işleniş hakkında bilgiler. Anlatım, tartışma, sunum
2 Mikroorganizma gıda ilişkileri / Laboratuvarda dikkat edilmesi gereken hususlar / Gıdaların mikrobiyolojik analize hazırlanması Anlatım, tartışma, sunum
3 Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler Anlatım, tartışma, sunum
4 Gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi etkileyen faktörler Anlatım, tartışma, sunum
5 Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Anlatım, tartışma, sunum
6 Gıdalarda indikatör mikroorganizmalar Anlatım, tartışma, sunum
7 Gıdalarda yararlı mikroorganizmalar Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav
9 Gıda kaynaklı mikrobiyel enfeksiyonlar Anlatım, tartışma, sunum
10 Gıda kaynaklı mikrobiyel intoksikasyonlar Anlatım, tartışma, sunum
11 Besinlerde Fermantasyon Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Gıdalarda bozulmaya neden olan mikroorganizmalar Anlatım, tartışma, sunum
13 Gıda muhafaza ilkeleri Anlatım, tartışma, sunum
14 Gıda muhafaza ilkeleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Gıda Üretiminde HACCP ve İyi Uygulamalar Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ, Gıda Mikrobiyolojisi, 2003
2 Betty C. Hobs, Diane Roberts, Food Poisoning and Food Hygiene
3 Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992
4 Erkmen, O. (ed) “Gıda Mikrobiyolojisi”, 5. Basım, Efil Yayınevi, Ankara, 2017.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mikroorganizmaların, gıdalarda meydana getirdiği yararlı ve zararlı faaliyetlerini tanır. 3͵10͵14͵15 1͵2
2 Gıda güvenliğinde gıda ile mikroorganizma arasındaki ilişkileri açıklar 3͵10͵14͵15 1͵2
3 Gıdaların kaliteli bir yapıda tüketime sunulması için gıda mikroorganizma ilişkilerini açıklar. 3͵10͵14͵15 1͵2
4 Güvenli gıda eldesi için kullanılan muhafaza yöntemlerini uygular 3͵10͵14͵15 1͵2
5 Patojen mikroorganizmaların gıdalarda gelişiminin kontrolünü yapar 3͵10͵14͵15 1͵2
6 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların tanımlanmasını, muhtemel etkilerini ve kontrolünü tanımlar 3͵10͵14͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 12 12
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 12 12
16 Son Sınav 1 1 1
  110