Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik
Ders Bilgileri
BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI II |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
BDY216 |
Bahar |
2 |
2 |
3 |
4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Dr. Öğr. Üyesi Eda PARLAK |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Besin gruplarını öğretmek ve özel grupların beslenmesi hakkında bilgi sağlamak |
İçeriği |
Besin grupları, özel gruplarda beslenme, laboratuvar uygulamaları |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Besin gruplarını, içeriklerini, sağlığa etkisini öğrenir |
2 |
Özel gruplara yönelik beslenme bilgisi kazanır |
3 |
Laboratuvar uygulamaları becerisi kazanır |
4 |
Porsiyon, değişim gibi kavramları öğrenir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
BESLENME İLKELERİ UYGULAMA LABORATUVARINDA BESİN HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SAKLAMA SIRASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
|
|
2 |
ÖLÇÜ ALMA, BAŞLARKEN BESİN ÜRETİMİNDE GENİŞ ÇAPTA YİYECEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ
|
|
3 |
TAHILLAR VE NİŞASTA
|
|
4 |
YUMURTA |
|
5 |
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
|
|
6 |
ET, BALIK VE TAVUK |
|
7 |
KURUBAKLAGİLLER
|
|
8 |
SEBZE VE MEYVELER
|
|
9 |
BESİNLERİN İŞLENMESİ VE MUHAFAZASI |
|
10 |
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Gebe ve Emzikli Beslenmesi) |
|
11 |
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Bebek ve çocukların beslenmesi) |
|
12 |
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Zayıflık, şişmanlık ve vejeteryan beslenme) |
|
13 |
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Sporcu beslenmesi) |
|
14 |
ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Yaşlıların ve işçilerin beslenmesi) |
|
15 |
Genel değerlendirme |
|
16 |
Son Sınav |
|
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Genel Beslenme, Ayşe Baysal, 2108.Hatipoğlu:Ankara. |
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Besin gruplarını, içeriklerini, sağlığa etkisini öğrenir |
|
|
2 |
Özel gruplara yönelik beslenme bilgisi kazanır |
|
|
3 |
Laboratuvar uygulamaları becerisi kazanır |
|
|
4 |
Porsiyon, değişim gibi kavramları öğrenir |
|
|
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
3 |
3 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
2 |
2 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
1 |
1 |
1 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
3 |
3 |
16 |
Son Sınav |
1 |
2 |
2 |
|
123 |