Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY216 Bahar 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Eda PARLAK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Besin gruplarını öğretmek ve özel grupların beslenmesi hakkında bilgi sağlamak
İçeriği Besin grupları, özel gruplarda beslenme, laboratuvar uygulamaları

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Besin gruplarını, içeriklerini, sağlığa etkisini öğrenir
2 Özel gruplara yönelik beslenme bilgisi kazanır
3 Laboratuvar uygulamaları becerisi kazanır
4 Porsiyon, değişim gibi kavramları öğrenir

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 BESLENME İLKELERİ UYGULAMA LABORATUVARINDA BESİN HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SAKLAMA SIRASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
2 ÖLÇÜ ALMA, BAŞLARKEN BESİN ÜRETİMİNDE GENİŞ ÇAPTA YİYECEK HAZIRLAMA VE PİŞİRME İLKELERİ
3 TAHILLAR VE NİŞASTA
4 YUMURTA
5 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
6 ET, BALIK VE TAVUK
7 KURUBAKLAGİLLER
8 SEBZE VE MEYVELER
9 BESİNLERİN İŞLENMESİ VE MUHAFAZASI
10 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Gebe ve Emzikli Beslenmesi)
11 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Bebek ve çocukların beslenmesi)
12 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Zayıflık, şişmanlık ve vejeteryan beslenme)
13 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Sporcu beslenmesi)
14 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME (Yaşlıların ve işçilerin beslenmesi)
15 Genel değerlendirme
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Genel Beslenme, Ayşe Baysal, 2108.Hatipoğlu:Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Besin gruplarını, içeriklerini, sağlığa etkisini öğrenir
2 Özel gruplara yönelik beslenme bilgisi kazanır
3 Laboratuvar uygulamaları becerisi kazanır
4 Porsiyon, değişim gibi kavramları öğrenir
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 3 3
8 Ara Sınav 1 2 2
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 1 1 1
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 3 3
16 Son Sınav 1 2 2
  123