Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Doç.Dr. Betül Gülşen Atalay |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı, beslenme ile ilgili temel kavramlar, bireye özgü (özel durumlarda, hastalık durumlarında gibi) yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, beslenmenin sağlık ile ilişkisi hakkında bilgi vermek, beslenme ilkelerini beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilişkilendirmektir. |
İçeriği |
Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme soruları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Beslenme İlkelerine giriş, besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Besin piramidi, yeterli ve dengeli beslenme, yetersiz ve dengesiz beslenmenin zararları |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar, Diyet posası |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Lipidler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Lipidler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
Ara Sınav |
Yazılı |
9 |
Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Nükleik asitler ve enzimler |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
Enerji metabolizması: enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Enerji metabolizması: enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Hormonlar ve metabolizma |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
Yazılı |