Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY201 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Doç.Dr. Betül Gülşen Atalay
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı, beslenme ile ilgili temel kavramlar, bireye özgü (özel durumlarda, hastalık durumlarında gibi) yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri, beslenmenin sağlık ile ilişkisi hakkında bilgi vermek, beslenme ilkelerini beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilişkilendirmektir.
İçeriği Beslenmeye giriş; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme tanımı; karbonhidratların, proteinlerin, lipitlerin, vitamin ve minerallerin sağlıklı beslenmedeki önemi, bu besin öğelerinin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri, aşırı alım durumu ve toksissiteleri; besin piramitleri, fonksiyonel gıdalar, besin grupları ve gruplarda yer alan besinlerin özellikleri, farklı yaş gruplarında ve özel durumlarda beslenme (alerjenler, çölyak hastalığı, laktoz intolerans, vb.) temel beslenme soruları, günlük besin tüketimleri için menü planlama örnekleri, menülerin enerji ve besin ögesi değerlerinin hesaplanması, enerji metabolizması

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Beslenme ve sağlık ilişkisinin önemini ilişkilendirebilir.
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar.
3 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir.
4 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme İlkelerine giriş, besin öğeleri ve besin öğelerinin sınıflandırılması Anlatım, tartışma, sunum
2 Besin piramidi, yeterli ve dengeli beslenme, yetersiz ve dengesiz beslenmenin zararları Anlatım, tartışma, sunum
3 Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
4 Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
5 Karbonhidratlar: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar, Diyet posası Anlatım, tartışma, sunum
6 Lipidler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
7 Lipidler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
10 Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
11 Proteinler: özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi, gereksinmeler, yetersiz ve aşırı alımı ilişkin sorunlar Anlatım, tartışma, sunum
12 Nükleik asitler ve enzimler Anlatım, tartışma, sunum
13 Enerji metabolizması: enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması Anlatım, tartışma, sunum
14 Enerji metabolizması: enerji dengesi, besinlerin enerji değeri, enerji harcaması Anlatım, tartışma, sunum
15 Hormonlar ve metabolizma Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 İlbilge Saldamlı, Gıda Kimyası, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2007
2 Elmacıoğlu F., Anne ve Bebek Beslenmesi, Hatiboğlu Yayınları, Ankara, 2011.
3 Prof Dr. Ayşe BAYSAL, Genel Beslenme, Hatiboğlu Yayınları, 2015

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Beslenme ve sağlık ilişkisinin önemini ilişkilendirebilir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
2 Yeterli ve dengeli beslenmenin önemini tanımlar. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
3 Enerji ve besin ögelerinin (karbonhidrat, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller, su) sağlıklı beslenme ve vücut çalışmasındaki önemini ilişkilendirebilir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
4 Genel olarak beslenme durumunu değerlendirir ve düzeltilmesi konusunda çözümler önerir. 2͵4͵5͵8͵10͵12 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 14 14
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 28 28
16 Son Sınav 1 1 1
  128