Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

MESLEKİ SORUMLULUK VE ETİK
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY118 Bahar 2 0 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Özlem ÖZPAK AKKUŞ
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu derste meslek etiği yeterlikleri ile mesleki sorumluluk ve etik ilkelerinin öğrenilmesi ve bunlara dayanarak mesleğin ikilemlerinin irdelenmesi, sorgulanması ve değerlendirilmesi yeteneğinin kazandırılması amaçlanır.
İçeriği Mesleki sorumluluk ve etik dersi içerisinde etiğin tanımı, amacı, ilkeleri ve hukukla ilişkisi ele alınır, mesleki, kurumsal ve sosyal sorumluluk kavramları değerlendirilir, mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların nedenleri, sonuçları ve çözüm yolları incelenir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mesleki etik kurallarına ve mevzuata uygun olarak Beslenme ve Diyetetik alanında görev, hak ve sorumlulukları yerine getirebilme
2 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme
3 Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütebilme
4 Alana özgü proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı ile çevre koruma ve iş güvenliği konularında konularında yeterli bilince sahip olma

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ahlak gelişimi ve ahlaki gelişim kuramları Anlatım, tartışma, sunum
2 Etik ve ahlak kavramlarının incelenmesi Anlatım, tartışma, sunum
3 Etiğin tarihsel gelişimi Anlatım, tartışma, sunum
4 Etiğin unsurları ve etiğin hukukla ilişkisi Anlatım, tartışma, sunum
5 Mesleki etik kavramı ve tarihsel gelişimi Anlatım, tartışma, sunum
6 Yönetsel etik alanında yapılan çalışmalar Anlatım, tartışma, sunum
7 Etik dışı davranışlar ve nedenleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Etik dışı davranışların çözümü, etik kurallar ve uygulamalar Anlatım, tartışma, sunum
10 Mesleki yozlaşma ve meslek hayatında etik dışı davranışların sonuçlarını incelenmesi Anlatım, tartışma, sunum
11 Etiğe uygun karar verme Anlatım, tartışma, sunum
12 Kurumsal sosyal sorumluluğun tanımı ve tarihsel gelişimi Anlatım, tartışma, sunum
13 Kurumsal sosyal sorumluluk ve etik Anlatım, tartışma, sunum
14 Mesleki uygulamalar, örnekler, vaka incelemeleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Mesleki uygulamalar, örnekler, vaka incelemeleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Mesleki Etik - Doç. Dr. Alptekin SÖKMEN - Yrd. Doç. Dr. Serdar TARAKÇIOĞLU, Detay yayıncılık, Haziran 2011, Ankara
2 İş Hayatında Etik - Editör : Suna TEVRÜZ, Beta Yayınları, Şubat, 2007, İstanbul
3 Dünyada ve Türkiye'de Beslenme Diyetetik Eğitim-Öğretimi, Diyetisyenlik Meslek Etiği - Doç Dr. Muhittin TAYFUR - Dyt. Olcay BARIŞ - Dyt. Naciye NAZAN, Hatipoğlu Yayınevi, Kasım 2011, Ankara

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mesleki etik kurallarına ve mevzuata uygun olarak Beslenme ve Diyetetik alanında görev, hak ve sorumlulukları yerine getirebilme 3͵5͵6͵11͵14͵15 1͵2
2 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket etme 3͵5͵6͵11͵14͵15 1͵2
3 Alanı ile ilgili faaliyetleri, sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite kültürü ve kültürel değerlerin korunması ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında edindiği bilinç doğrultusunda yürütebilme 3͵5͵6͵11͵14͵15 1͵2
4 Alana özgü proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı ile çevre koruma ve iş güvenliği konularında konularında yeterli bilince sahip olma 3͵5͵6͵11͵14͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 0 0 0
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 0 0 0
16 Son Sınav 0 0 0
  28