Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme Ve Diyetetik

Ders Bilgileri

MESLEKİ ORYANTASYON
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY105 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Ü. Eda PARLAK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Bu ders bölümün öğrencilerini bölüm ve meslek hakkında bilgilendirmeyi, mesleki yeterliliklerin ve gereksinimlerin ne olduğunu açıklamayı, lisans eğitim öğretimi süresince kazandırılması planlanan bilgi ve beceriler hakkında bilgi vermeyi, ilerleyen dönemlerde alınacak derslere altyapı oluşturmayı amaçlar.
İçeriği Meslek tanımı, mesleki terminolojisi; Beslenme ve Diyetetik eğitiminin içeriği ve sahaya yansıması.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Bölümü ve mesleği tanımlar.
2 Mesleklerinin gerektirdiği davranış ve aktiviteleri tanımlama ve uygulama becerileri kazanır.
3 Meslekleri ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme deneyimi kazanır.
4 Eğitimleri sırasında gerekli yönetmelikleri açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ve Anabilim dallarının tanıtımı Anlatım, tartışma, sunum
2 Ders tanıtımı ve meslek tarihi Anlatım, tartışma, sunum
3 Ulusal ve uluslararası derneklerin tanıtımı Anlatım, tartışma, uygulama
4 Diyetisyenin tanımı ve görevleri Anlatım, tartışma, uygulama
5 Yönetmeliklerin ve öğrenci sorumluluklarının öğretilmesi Anlatım, tartışma, uygulama
6 Hastanelerde Diyetisyenin Görevleri Anlatım, tartışma, uygulama
7 Üniversite Hastanelerinde Diyetisyenin Görevleri Anlatım, tartışma, uygulama
8 Sunum
9 Zayıflama Merkezlerinde Diyetisyenlerin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
10 Kurum Beslenmesinde Diyetisyenin Görevleri Anlatım, tartışma, uygulama
11 Beslenme Komitesinde Diyetisyenin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
12 Diyaliz Merkezlerinde ve Morbid Obezite Cerrahisinde Diyetisyenin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
13 Çocuk Beslenmesinde Diyetisyenin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
14 Diyabet Diyetisyeninin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
15 Sporcu Beslenmesinde Diyetisyenin Rolü Anlatım, tartışma, uygulama
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Toros Üniversitesi Yönetmeliği
2 Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tanıtım Broşürü
3 TDD, EFAD, ICDA ve IUNS web sayfaları
4

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Seminer Seminer
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Bölümü ve mesleği tanımlar. 1͵3͵10 1͵2
2 Mesleklerinin gerektirdiği davranış ve aktiviteleri tanımlama ve uygulama becerileri kazanır. 1͵3͵10 1͵2
3 Meslekleri ile ilgili temel bilgileri edinebilecekleri kaynakları tanımlama ve onlara ulaşabilme deneyimi kazanır. 1͵3͵10 1͵2
4 Eğitimleri sırasında gerekli yönetmelikleri açıklar 1͵3͵10 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 1 6 6
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 1 5 5
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 1 5 5
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 0 0 0
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 1 1
16 Son Sınav 1 1 1
  60