Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi
Ders Bilgileri
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ.I | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
ISL101 | Güz | 3 | 0 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr.Öğretim Üyesi Nazmiye Ülkü PEKKAN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı; öğrencilere işletmenin amaçlarını, türlerini, kuruluş çalışmalarını, fonksiyonlarını (yönetim, üretim, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, halkla ilişkiler, araştırma-geliştirme), fonksiyonlar arası ilişkileri kavrayarak işletmecilikle ilgili temel bilgileri kazandırmaktır. |
İçeriği | 1. İşletmenin amaç ve türleri, işletme biliminin gelişimi ve diğer bilim dalları ile olan ilişkileri, işletmecilikle ilgili temel kavramlar. 2. İşletmelerin kuruluş çalışmaları ve gerekli yasal işlemler; hukuki şekillerine göre işletmelerin kuruluşları, kuruluş sürecinde gerekli olan belgeler, ilgili kuruluşlara başvuru. 3. Ekonomik etüt; talep tahmini, kapasite seçimi, kuruluş yeri seçimi, işletme büyüklüğü. Teknik etüt; fiziksel planlama, makine ve teçhizat seçimi, toplam yatırım maliyetinin belirlenmesi, tahmini proje gelir-gider hesabı. Mali etüt; fon kaynak ve kullanımı, yatırımın karlılığının analizi. 4. İşletmenin temel fonksiyonları; yönetim kavramı, planlama, örgütleme, yürütme, kontrol, denetleme, yönetimde çağdaş yaklaşımlar; toplam kalite yönetimi, yeniden yapılanma, dış kaynaklardan yararlanma, kıyaslama, öğrenen organizasyonlar, sanal organizasyonlar, üretimin tanımı ve kapsamı, özellikleri, sınıflandırılması, stok ve kalite kontrolü, maliyet-hacim-kar analizi, üretim planlaması. Pazarlamanın tarihsel gelişimi, pazarlama araştırması, stratejik pazarlama, ürün tasarımı ve geliştirme, fiyatlama, dağıtım, tutundurma çabaları, uluslararası pazarlama, hizmet pazarlaması kavramları. 5. İşletmenin araç fonksiyonları; muhasebe kavramı, önemi, çeşitleri, tek düzen muhasebe sistemi, muhasebede kullanılan temel belgeler, finansın önemi, tanım ve kapsamı, fonların sağlanması, fonların kullanımı, finansal planlama, finansal analiz 6. İşletmenin destek fonksiyonları; personel yönetiminin anlamı, önemi ve işletmedeki yeri, sınıflandırılması, personel seçimi, işe alıştırma eğitimi, hizmet içi eğitim, motivasyon, kariyer planlama. Halkla ilişkilerin anlam ve önemi, halkla ilişkilerde yararlanılan araç ve metotlar, halkla ilişkilerde iletişim. Ar-Ge’nin tanım ve işletmeler için önemi, Ar-Ge çalışmaları. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | 1. İşletmelerin amaç ve türlerini tanımlayabilir |
2 | 2. Türlerine göre işletmelerin kuruluş işlemlerini yasal düzenlemeleri dikkate alarak yapabilir. |
3 | 3. Ekonomik, teknik ve mali analiz işlemlerini yapabilir. |
4 | 4. İşletmenin temel fonksiyonları olan yönetim, üretim ve pazarlama alt sistemlerini tanımlayabilir. |
5 | 5. İşletmenin destek fonksiyonları olan insan kaynakları, halkla ilişkiler ve araştırma-geliştirme alt sistemlerini açıklayabilir. |
6 | 6. İşletmenin araç fonksiyonları olan muhasebe ve finans alt sistemlerini açıklayabilir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | İşletme Ve İşletme Yönetimi | Sözlü Anlatım |
2 | İşletme Çevresi | Sözlü Anlatım |
3 | İşletmenin Çeşitleri | Sözlü Anlatım |
4 | Hukuki Şekilleri Bakımından İşletme Çeşitleri | Sözlü Anlatım |
5 | İşletmelerin Kuruluş Çalışmaları İ | Sunum |
6 | işletme Büyüklüğü | Sunum |
7 | İşletmenin Kuruluş Yerinin Seçimi | Sunum |
8 | Örnek Olay İnceleme | Sözlü Anlatım |
9 | Yönetim Fonksiyonu | Sözlü Anlatım |
10 | Üretim Fonksiyonu | Sözlü Anlatım |
11 | Pazarlama Fonksiyonu | Sözlü Anlatım |
12 | Finans Fonksiyonu | Sözlü Anlatım |
13 | Personel Fonksiyonu | Sözlü Anlatım |
14 | Halkla İlişkiler Ve Ar-Ge Fonksiyonları | Sözlü Anlatım |
15 | Konu tekrarı | Sözlü Anlatım |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | . İsmet Mucuk, (2005) Modern İşletmecilik, | Türkmen Kitabevi, İstanbul. | |
2 | Louis E. Bone, David L. Kurtz, (2005) Contemporary Business, | South Western College Pub. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | 1. İşletmelerin amaç ve türlerini tanımlayabilir | 1 | 1͵2 |
2 | 2. Türlerine göre işletmelerin kuruluş işlemlerini yasal düzenlemeleri dikkate alarak yapabilir. | 9 | 1͵2 |
3 | 3. Ekonomik, teknik ve mali analiz işlemlerini yapabilir. | 15 | 1͵2 |
4 | 4. İşletmenin temel fonksiyonları olan yönetim, üretim ve pazarlama alt sistemlerini tanımlayabilir. | 8 | 1͵2 |
5 | 5. İşletmenin destek fonksiyonları olan insan kaynakları, halkla ilişkiler ve araştırma-geliştirme alt sistemlerini açıklayabilir. | 11 | 1͵2 |
6 | 6. İşletmenin araç fonksiyonları olan muhasebe ve finans alt sistemlerini açıklayabilir | 14 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 3 | 42 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 10 | 10 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 1 | 3 | 3 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 1 | 1 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
100 |