Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi

Ders Bilgileri

KURUM BESLENMESİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
SKY447 Güz 2 0 2 3

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) YOK
Dili Türkçe
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr. Öğr. Üyesi Eda PARLAK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar YOK
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler; Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında var olan bir gıda hizmet uygulamasını iyileştirebileceklerdir Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır
İçeriği Her türlü yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerde yiyecek-içecek ile ilgili bölümlerin yönetimi ve organizasyonu, besinlerin ve hammaddelerin işletmelere kabulüyle ilgili önemli olan kurallar, depolama ve üretim şekilleri, yiyecek ve içecek servis yöntemleri bu dersin konuları içindedir. Ayrıca toplu beslenme ve önemi, toplu beslenme sistemlerin sınıflandırılması, yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyonu bu dersin kapsamı içindedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir.
2 Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir
3 Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir
4 Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yiyecek sistemlerine giriş SENKRON
2 Yiyecek hizmetleri işletmelerinin sınıflandırılması SENKRON
3 Yiyecek hizmetleri işletmelerinin pazarlanması SENKRON
4 Menü planlama ve yönetimi SENKRON
5 Yiyecek sistemlerinde kontrol ve maliyet unsuru SENKRON
6 Satınalma, tesellüm ve depolama SENKRON
7 Besinlerin ön hazırlığı, pişirilmesi ve servis edilmesi SENKRON
8 Ara sınav
9 Temel pişirme yöntemleri ve standart tarifler SENKRON
10 Mutfak yönetimi ve organizasyon SENKRON
11 Mutfak ve yemekhanelerde kullanılan araç gereçler SENKRON
12 Hijyen ve sanitasyon SENKRON
13 Hijyen ve sanitasyon SENKRON
14 Fiyatlandırma ve gelir yönetimi SENKRON
15 Yiyecek sektöründe kullanılan otomasyon/bilgisayar programları SENKRON
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004
2 Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999
3 Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey & Sons, USA 1990
4 Mersin Şehir Hastanesi Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Yemek Üretim ve Sunum Şartnamesi

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %30 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav
3 %10 Seminer Seminer

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir.
2 Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir
3 Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir
4 Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 1 1
  60