Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Yönetimi
Ders Bilgileri
KURUM BESLENMESİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
SKY447 | Güz | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Seçmeli |
Seviyesi | Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Dr. Öğr. Ü. Eda PARLAK |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersi başarı ile tamamlayan öğrenciler; Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında var olan bir gıda hizmet uygulamasını iyileştirebileceklerdir Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır |
İçeriği | Her türlü yiyecek-içecek hizmeti veren işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerde yiyecek-içecek ile ilgili bölümlerin yönetimi ve organizasyonu, besinlerin ve hammaddelerin işletmelere kabulüyle ilgili önemli olan kurallar, depolama ve üretim şekilleri, yiyecek ve içecek servis yöntemleri bu dersin konuları içindedir. Ayrıca toplu beslenme ve önemi, toplu beslenme sistemlerin sınıflandırılması, yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyonu bu dersin kapsamı içindedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir. |
2 | Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir |
3 | Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir |
4 | Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Yiyecek sistemlerine giriş | |
2 | Yiyecek hizmetleri işletmelerinin sınıflandırılması | |
3 | Yiyecek hizmetleri işletmelerinin pazarlanması | |
4 | Menü planlama ve yönetimi | |
5 | Yiyecek sistemlerinde kontrol ve maliyet unsuru | |
6 | Satınalma, tesellüm ve depolama | |
7 | Besinlerin ön hazırlığı, pişirilmesi ve servis edilmesi | |
8 | Ara sınav | |
9 | Temel pişirme yöntemleri ve standart tarifler | |
10 | Mutfak yönetimi ve organizasyon | |
11 | Mutfak ve yemekhanelerde kullanılan araç gereçler | |
12 | Hijyen ve sanitasyon | |
13 | Hijyen ve sanitasyon | |
14 | Fiyatlandırma ve gelir yönetimi | |
15 | Yiyecek sektöründe kullanılan otomasyon/bilgisayar programları | |
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Gisslen W, Essentials of Professional Cooking ,John Wiley & Sons Inc, USA, 2004 | ||
2 | Marriott N G, Principles of Food Sanitation, Fourth Edition, An Aspen Publication, Gaithersburg, Mayland, 1999 | ||
3 | Axler B H, Litrides CA. Ctyles of Food Service ,Food and Beverage Service, John Willey & Sons, USA 1990. | ||
4 | Mersin Şehir Hastanesi Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Yemek Üretim ve Sunum Şartnamesi |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %30 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
3 | %10 | Seminer | Seminer |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Öğrenciler yiyecek ve içecek hizmetlerinde sistem yaklaşımını açıklayabileceklerdir. | 14 | 1͵2͵3 |
2 | Öğrenciler satın alma, depolama ve dağıtım ve üretim konularında gıda hizmet operasyon sistemlerinin önemini açıklayabileceklerdir | 14 | 1͵2͵3 |
3 | Öğrenciler toplu beslenme kurumları için menü planlayabileceklerdir | 14 | 1͵2͵3 |
4 | Öğrenciler gıda ve içecek sistemlerinde yönetim becerilerini geliştirmek için gerekli olan donanımı kazanacaklardır | 14 | 1͵2͵3 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
60 |