Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GENEL KİMYA VE GIDA KİMYASI |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
GTE217 |
Güz |
2 |
2 |
3 |
4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
|
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
|
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
|
İçeriği |
|
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Kimyanın temel kavram ve prensiplerini anlayabilme |
2 |
Kimyanın günlük hayattaki uygulamalarını öğrenebilme |
3 |
Farklı sınıflara ait organik bileşenlerin kimyasını öğrenme |
4 |
Gıdaların temel bileşenlerinin yapı ve görevlerini anlayabilme |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Kimya nedir ve Maddenin Özellikleri |
Anlatım, Tartışma |
2 |
Maddenin kanunları
|
Anlatım, Tartışma |
3 |
Kimyasal bileşikler
|
Anlatım, Tartışma |
4 |
Kimyasal Tepkimeler
|
Anlatım, Tartışma |
5 |
Kimyasal bağlar
|
Anlatım, Tartışma |
6 |
Organik kimya ve organik bileşiklerin adlandırılması
|
Anlatım, Tartışma |
7 |
Fonksiyonel gruplar ve işlevleri
|
Anlatım, Tartışma |
8 |
Ara Sınav |
Yazılı Sınav |
9 |
Su ve Besinsel öğeler
|
Anlatım, Tartışma |
10 |
Aminoasitler ve Proteinler
|
Anlatım, Tartışma |
11 |
Karbonhidratlar
|
Anlatım, Tartışma |
12 |
Lipidler
|
Anlatım, Tartışma |
13 |
Vitaminler
|
Anlatım, Tartışma |
14 |
Mineral maddeler
|
Anlatım, Tartışma |
15 |
Diğer Besinsel maddeler
|
Anlatım, Tartışma |
16 |
Son Sınav |
Yazılı Sınav |
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Arslan Bilişli, Gıda Kimyası.
|
|
|
2 |
Sabri Apaydın ve Abdullah Şimşek, Genel Kimya
|
|
|
3 |
Genel kimya I, Hüseyin Bağ: Pagem akademi Yayınları
|
|
|
4 |
Genel Kimya Organik Kimya 4, Güray Topal ve Hüzeyin Bağ: Pagem Akademim Yayınları.
|
|
|
5 |
Gıda Kimyası, Mehmet Demirci
|
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Kimyanın temel kavram ve prensiplerini anlayabilme |
5͵6͵7 |
1͵2 |
2 |
Kimyanın günlük hayattaki uygulamalarını öğrenebilme |
5͵6͵7 |
1͵2 |
3 |
Farklı sınıflara ait organik bileşenlerin kimyasını öğrenme |
5͵7 |
1͵2 |
4 |
Gıdaların temel bileşenlerinin yapı ve görevlerini anlayabilme |
1͵3 |
1͵2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
4 |
56 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
2 |
2 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
2 |
2 |
16 |
Son Sınav |
1 |
2 |
2 |
|
91 |