Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
BİTKİSEL ÜRÜNLER İŞLEME TEKNOLOJİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE215 | Güz | 4 | 4 | 6 | 7 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Betül Yapıcı Nane |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı tahıl işleme teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi ve bitkisel yağ işleme teknolojisi kapsamında temel bilgi ve üretim teknolojileri hakkında bilgi vermektedir. |
İçeriği | Ders kapsamında tahıl ve buğdayın fiziksel ve kimyasal özellikleri ile depo atmosfer şartları, buğdayın tavlanması, paçal oluşumu gibi un değirmenciliğinde bilinmesi gereken temel kavramlar, makarna, bulgur gibi sert buğday ürünlerinin, bisküvi, kraker, nişaşta, glikoz gibi yumuşak buğday ürünlerinin ve kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri, Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve suyu, konserve ve salça üretim teknolojileri, yağların kimyasal yapısı, ticari yağların kaynakları ve sınıflandırılması, ham yağın rafinasyonu, çeşitli yağlar ve margarin üretim teknolojleri, sıvı yağların katı hale getirilmesinde kullanılan interesterifikasyon ve hidrojenasyon gibi yağ modifikasyon yöntemleri, yağlarda meydana gelen hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve kontrol önlemleri hakkında bilgi verilmektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Tahılın fiziksel ve kimyasal bileşimlerini öğrenir. |
2 | Tahıl işlenmesinde teknolojik bilgileri edinir. |
3 | Meyve ve sebzelerin bileşimleri ile bunların işlenmesi sırasında meydana gelen esmerleşme reaksiyonlarını öğrenir. |
4 | Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. |
5 | Ham yağın rafinasyonu ve çeşitli yağların üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Tahılların gıda teknolojisindeki önemi, tahıl tanesinin yapısı ve tahılın depolanması | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon ve Diğer tahılların değerlendirilmesi | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Un değirmenciliği | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Ekmek üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Sert buğday ürünleri (Makarna ve Bulgur üretim teknolojisi) | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Yumuşak buğday ürünleri ve Kahvaltılık tahıllar | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Meyve ve sebzelerin bileşimi | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara Sınav | Yazılı |
9 | Meyve suyu üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Konserve Üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Salça üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Yağların kimyasal yapısı ve Ticari öneme sahip yağlar | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Ham yağın rafinasyonu ve Çeşitli yağların üretim teknolojisi | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Margarin üretim teknolojisi ve Sıvı yağların katı hale getirilmesi (yağ modifikasyon yöntemleri) | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Yağlı tohumların depolanmasında meydana gelen bozulmalar ile Yağlarda meydana gelen bozulmalar ve kontrol önlemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Elgün A., Ertugay Z.,2011;Tahıl İşeme Teknolojisi, 5.Baskı,Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum. | ||
2 | Cemeroğlu B., 2012; Meyve ve sebze İşleme Teknolojisi, Bizim Grup, Ankara | ||
3 | Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M., 2008; Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:5, Denizli |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %20 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %30 | Laboratuar | Laboratuar |
3 | %50 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Tahılın fiziksel ve kimyasal bileşimlerini öğrenir. | 1͵3 | 1͵2͵3 |
2 | Tahıl işlenmesinde teknolojik bilgileri edinir. | 1͵3 | 1͵2͵3 |
3 | Meyve ve sebzelerin bileşimleri ile bunların işlenmesi sırasında meydana gelen esmerleşme reaksiyonlarını öğrenir. | 1͵3 | 1͵2͵3 |
4 | Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. | 1͵3 | 1͵2͵3 |
5 | Ham yağın rafinasyonu ve çeşitli yağların üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. | 1͵3 | 1͵2͵3 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 8 | 112 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
122 |