Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

BİTKİSEL ÜRÜNLER İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE215 Güz 4 4 6 7

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Betül Yapıcı Nane
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı tahıl işleme teknolojisi, meyve ve sebze işleme teknolojisi ve bitkisel yağ işleme teknolojisi kapsamında temel bilgi ve üretim teknolojileri hakkında bilgi vermektedir.
İçeriği Ders kapsamında tahıl ve buğdayın fiziksel ve kimyasal özellikleri ile depo atmosfer şartları, buğdayın tavlanması, paçal oluşumu gibi un değirmenciliğinde bilinmesi gereken temel kavramlar, makarna, bulgur gibi sert buğday ürünlerinin, bisküvi, kraker, nişaşta, glikoz gibi yumuşak buğday ürünlerinin ve kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri, Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve suyu, konserve ve salça üretim teknolojileri, yağların kimyasal yapısı, ticari yağların kaynakları ve sınıflandırılması, ham yağın rafinasyonu, çeşitli yağlar ve margarin üretim teknolojleri, sıvı yağların katı hale getirilmesinde kullanılan interesterifikasyon ve hidrojenasyon gibi yağ modifikasyon yöntemleri, yağlarda meydana gelen hidrolitik ve oksidatif bozulmalar ve kontrol önlemleri hakkında bilgi verilmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Tahılın fiziksel ve kimyasal bileşimlerini öğrenir.
2 Tahıl işlenmesinde teknolojik bilgileri edinir.
3 Meyve ve sebzelerin bileşimleri ile bunların işlenmesi sırasında meydana gelen esmerleşme reaksiyonlarını öğrenir.
4 Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Ham yağın rafinasyonu ve çeşitli yağların üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tahılların gıda teknolojisindeki önemi, tahıl tanesinin yapısı ve tahılın depolanması Anlatım, tartışma, sunum
2 Buğdayda kalite takdiri ve standardizasyon ve Diğer tahılların değerlendirilmesi Anlatım, tartışma, sunum
3 Un değirmenciliği Anlatım, tartışma, sunum
4 Ekmek üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
5 Sert buğday ürünleri (Makarna ve Bulgur üretim teknolojisi) Anlatım, tartışma, sunum
6 Yumuşak buğday ürünleri ve Kahvaltılık tahıllar Anlatım, tartışma, sunum
7 Meyve ve sebzelerin bileşimi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara Sınav Yazılı
9 Meyve suyu üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
10 Konserve Üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
11 Salça üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Yağların kimyasal yapısı ve Ticari öneme sahip yağlar Anlatım, tartışma, sunum
13 Ham yağın rafinasyonu ve Çeşitli yağların üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
14 Margarin üretim teknolojisi ve Sıvı yağların katı hale getirilmesi (yağ modifikasyon yöntemleri) Anlatım, tartışma, sunum
15 Yağlı tohumların depolanmasında meydana gelen bozulmalar ile Yağlarda meydana gelen bozulmalar ve kontrol önlemleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Elgün A., Ertugay Z.,2011;Tahıl İşeme Teknolojisi, 5.Baskı,Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum.
2 Cemeroğlu B., 2012; Meyve ve sebze İşleme Teknolojisi, Bizim Grup, Ankara
3 Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M., 2008; Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:5, Denizli

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %20 Ara Sınav Ara Sınav
2 %30 Laboratuar Laboratuar
3 %50 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Tahılın fiziksel ve kimyasal bileşimlerini öğrenir. 1͵3 1͵2͵3
2 Tahıl işlenmesinde teknolojik bilgileri edinir. 1͵3 1͵2͵3
3 Meyve ve sebzelerin bileşimleri ile bunların işlenmesi sırasında meydana gelen esmerleşme reaksiyonlarını öğrenir. 1͵3 1͵2͵3
4 Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. 1͵3 1͵2͵3
5 Ham yağın rafinasyonu ve çeşitli yağların üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur. 1͵3 1͵2͵3
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 8 112
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 1 1 1
  122