Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

HAYVANSAL ÜRÜNLER İŞLEME TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE213 Güz 4 4 6 7

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Çağla ÖZBEK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, bal ve arıcılık ürünlerinin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmak. Bu ürünlerin üretimine yönelik teorik ve uygulamalı bilgileri aktarmak
İçeriği Ders kapsamında et ve et ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, kesim tekniği ve et ürünleri işleme teknolojisi, et muhafaza yöntemleri, tavuk eti ve su ürünleri işleme teknolojisi, süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve insan beslenmesindeki yeri, içme sütü, yoğurt, peynir ve tereyağı, dondurma, süt tozu, peyniraltı suyu tozu, kefir gibi özel süt ürünleri üretim teknolojisi, yumurta, bal ve arıcılık ürünleri üretim teknolojisi hakkında bilgi verilmektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar
2 Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar
3 Kasın ete dönüşümünü tanımlar
4 Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar
5 Farklı et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır
6 Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak
7 Farklı süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir
8

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Etin nitelikleri ve insan beslenmesindeki yeri Anlatım, tartışma, sunum
2 Kesime hazırlama ve kesim tekniği Anlatım, tartışma, sunum
3 Fermente et ürünleri üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
4 Emülsifiye et ürünleri üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
5 Et muhafaza yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
6 Tavuk eti işleme teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
7 Su ürünleri işleme teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Sütün nitelikleri ve insan beslenmesindeki yeri Anlatım, tartışma, sunum
10 İçme sütü üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
11 Yoğurt üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Peynir üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
13 Özel süt ürünleri üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
14 Yumurta üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
15 Bal ve arıcılık ürünleri üretim teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. (2012). Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 786, Erzurum
2 Yetişmeyen, A (Editör). 2013. Süt Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:1560, Ders Kitabı:513
3 Demirci,M.,Şimşek,O.1997.Süt İşleme Teknolojisi. Hasad Yayıncılık., İstanbul Akın,N.2004.Modern Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniv. Ziraat Fak., Konya
4 Ali ALTAN (1997) Özel Gıdalar Semih ÖTLEŞ (1995) Bal ve Bal Teknolojisi

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar 1͵3͵8 1͵2
2 Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar 1͵3͵8 1͵2
3 Kasın ete dönüşümünü tanımlar 1͵3͵8 1͵2
4 Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar 1͵3͵8 1͵2
5 Farklı et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır 1͵3͵8 1͵2
6 Süt ve ürünlerinde üretimi sonrasında ortaya çıkabilecek ürün kusurlarının neler olabileceği ve kusurlara hangi faktörlerin sebep olabileceği hakkında bilgi sahibi olmak 1͵3͵8 1͵2
7 Farklı süt ve ürünlerinin yapımında teknolojik bilgileri edinir 1͵3͵8 1͵2
8
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 8 112
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
8 Ara Sınav 1 2 2
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 0 0 0
  206