Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GENEL KİMYA VE GIDA KİMYASI
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE217 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı
İçeriği

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Kimyanın temel kavram ve prensiplerini anlayabilme
2 Kimyanın günlük hayattaki uygulamalarını öğrenebilme
3 Farklı sınıflara ait organik bileşenlerin kimyasını öğrenme
4 Gıdaların temel bileşenlerinin yapı ve görevlerini anlayabilme

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kimya nedir ve Maddenin Özellikleri Anlatım, Tartışma
2 Maddenin kanunları Anlatım, Tartışma
3 Kimyasal bileşikler Anlatım, Tartışma
4 Kimyasal Tepkimeler Anlatım, Tartışma
5 Kimyasal bağlar Anlatım, Tartışma
6 Organik kimya ve organik bileşiklerin adlandırılması Anlatım, Tartışma
7 Fonksiyonel gruplar ve işlevleri Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Yazılı Sınav
9 Su ve Besinsel öğeler Anlatım, Tartışma
10 Aminoasitler ve Proteinler Anlatım, Tartışma
11 Karbonhidratlar Anlatım, Tartışma
12 Lipidler Anlatım, Tartışma
13 Vitaminler Anlatım, Tartışma
14 Mineral maddeler Anlatım, Tartışma
15 Diğer Besinsel maddeler Anlatım, Tartışma
16 Son Sınav Yazılı Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Arslan Bilişli, Gıda Kimyası.
2 Sabri Apaydın ve Abdullah Şimşek, Genel Kimya
3 Genel kimya I, Hüseyin Bağ: Pagem akademi Yayınları
4 Genel Kimya Organik Kimya 4, Güray Topal ve Hüzeyin Bağ: Pagem Akademim Yayınları.
5 Gıda Kimyası, Mehmet Demirci

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Kimyanın temel kavram ve prensiplerini anlayabilme 5͵6͵7 1͵2
2 Kimyanın günlük hayattaki uygulamalarını öğrenebilme 5͵6͵7 1͵2
3 Farklı sınıflara ait organik bileşenlerin kimyasını öğrenme 5͵7 1͵2
4 Gıdaların temel bileşenlerinin yapı ve görevlerini anlayabilme 1͵3 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 2 2
  91