Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

MEYVE VE SEBZE TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE205 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Öğrencilerin meyve ve sebze ve ürünleri konusunda bilgi sahibi olmasını sağlamaktır.
İçeriği Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve ve sebzelerle bunlardan elde edilen ürünlerin başlıca dayandırılma yöntemleri, meyve ve sebzelerin soğukta depolanmaları, Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri, konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi, kurutma teknolojisi.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Meyve ve sebzelerin bileşimini bilir
2 Meyve ve sebzelerin soğukta depolanmaları hakkında bilgi sahibi olur
3 Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri hakkında bilgi sahibi olur
4 Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur
5 Kurutma teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Anlatım, tartışma, sunum
2 Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Anlatım, tartışma, sunum
3 Meyve ve Sebzelerlen Elde Edilen Ürünlerin Başlıca Korunma Yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Meyve ve Sebzelerlen Elde Edilen Ürünlerin Başlıca Korunma Yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
5 Meyve ve Sebzelerin Soğukta Depolanmaları Anlatım, tartışma, sunum
6 Meyve ve Sebzelerin Soğukta Depolanmaları Anlatım, tartışma, sunum
7 Meyve ve Sebzelerin Çeşitli Yöntemlerle Muhafazasında Uygulanan Ön İşlemler Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafaza Edilmeleri Anlatım, tartışma, sunum
10 Konserve Üretim Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
11 Konserve Üretim Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
12 Salça Üretim Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
13 Salça Üretim Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
14 Kurutma Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
15 Kurutma Teknolojisi Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 1, Ankara. Cemeroğlu B. 2004; Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2, Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Meyve ve sebzelerin bileşimini bilir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Meyve ve sebzelerin soğukta depolanmaları hakkında bilgi sahibi olur 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafaza edilmeleri hakkında bilgi sahibi olur 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Konserve üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Kurutma teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110