Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

ET VE ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE207 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Etin elde edilmesi, yapısı, özellikleri ve işlenmesine yönelik bilgileri geniş bir bakış açısı ile kazandırmak. Et ürünlerinin üretimine yönelik teorik ve uygulamalı bilgileri aktarmak
İçeriği Etin fiziksel, kimyasal, duyusal, mikrobiyolojik ve biyokimyal özellikleri ile muhafaza yöntemlerine, değişik et ürünlerinin üretimi ve kalite kriterlerine yönelik konuları içermektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar
2 Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar,
3 Et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirir
4 Kasın ete dönüşümünü tanımlar, Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar
5 Değişik et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Etin kompozisyonu Anlatım, tartışma, sunum
2 Et ve insan beslenmesi Anlatım, tartışma, sunum
3 Sakatatlar Anlatım, tartışma, sunum
4 Kasaplık hayvanlar Anlatım, tartışma, sunum
5 Kasın yapısı ve fonksiyonu Anlatım, tartışma, sunum
6 Kasın ete dönüşümü Anlatım, tartışma, sunum
7 Et proteinleri, yağları ve karbonhidratları Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Et mikrobiyolojisi Anlatım, tartışma, sunum
10 Et muhafaza yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
11 Et ürünlerinin üretiminde kullanılan hammaddeler ve katkı maddeleri Anlatım, tartışma, sunum
12 Fermente et ürünleri Anlatım, tartışma, sunum
13 Kürleme yöntemleri ve Tütsüleme metotları Anlatım, tartışma, sunum
14 Çiğ ve pişirilmiş kür edilmiş et ürünleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Emülsiyon tipi et ürünleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö. (2012). Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları No: 786, Erzurum

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Etin bileşimini ve beslenme açısından önemini kavrar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
2 Et muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini sıralar, 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
3 Et endüstrisinde hijyen uygulamalarını değişik açılardan değerlendirir 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
4 Kasın ete dönüşümünü tanımlar, Etin kalitesine etki eden faktörleri açıklar 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
5 Değişik et ürünlerinin üretim yöntemlerini karşılaştırır 2͵3͵11͵12͵13͵15 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  110