Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

HAZIR YEMEKÇİLİK VE SERVİS HİZMETLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE124 Bahar 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Çağla ÖZBEK
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı hazır yemek üretim teknolojisinin ve kullanılan ekipmanların özelliklerinin öğretilmesi ve sektörde çalışacak nitelikli personellerin yetiştirilmesi ve yiyecek içecek işletmeleri için öğrencilere başarılı bir servis yönetimi yeteneği kazandırmaktır.
İçeriği Hazır yemek endüstrisi, toplu beslenme ilkeleri, catering uygulamaları, yiyecek ve içecek servis aşamaları ve yöntemleri ile ilgili teorik bilgiler aktarılacaktır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini bilir.
2 Bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
3 Yeni hazır yemek konserveleri geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur.
4 Servis alanları ve ekipmanlarını bilir.
5 Servisle ilgili temel bilgi ve beceriye sahiptir.
6 Servis tekniklerini bilir.
7 İçecek servisi yapabilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Hazır yemek endüstrisi Anlatım, tartışma, sunum
2 Catering hizmetlerinde beslenme ilkeleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Üretim alanı-Mutfak planlama ve hijyenik dizayn Anlatım, tartışma, sunum
4 Toplu beslenmede gıda güvenliği Anlatım, tartışma, sunum
5 Hazır yemek ve kalite yönetim sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
6 Okul kafeteryalarında, hastanelerde, turizmde ve uçak içi hizmetlerde catering uygulamaları Anlatım, tartışma, sunum
7 Ara sınav Yazılı sınav
8 Hazır yemek sektöründeki yenilikçi yaklaşımlar Anlatım, tartışma, sunum
9 Servis Anlatım, tartışma, sunum
10 Servis ekipmanları Anlatım, tartışma, sunum
11 Servis aşamaları Anlatım, tartışma, sunum
12 Servis personeli Anlatım, tartışma, sunum
13 İçecekler ve içecek servisi Anlatım, tartışma, sunum
14 Servis yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
15 Servis yöntemleri Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Tayar, M. ve Hecer, C., 2016. Hazır Yemek Sistemleri. Dora Yayıncılık.
2 Sökmen, A., 2011. Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık.
3 Doğan, M., 2018. Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi. Nobel Yayıncılık.
4 Şengül, S., 2020. Yiyecek ve İçecek Servisi, Klasik ve Modern Yaklaşım. Detay Yayıncılık.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini bilir. 3 1͵2
2 Bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir. 3 1͵2
3 Yeni hazır yemek konserveleri geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. 1 1͵2
4 Servis alanları ve ekipmanlarını bilir. 3 2
5 Servisle ilgili temel bilgi ve beceriye sahiptir. 1 2
6 Servis tekniklerini bilir. 3 2
7 İçecek servisi yapabilir. 3 2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 4 4
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 1 1 1
  38