Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
HAZIR YEMEKÇİLİK VE SERVİS HİZMETLERİ |
Kodu |
Dönemi |
Teori |
Uygulama |
Ulusal Kredisi |
AKTS Kredisi |
Saat / Hafta |
GTE124 |
Bahar |
2 |
0 |
2 |
2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
|
Dili |
Türkçe |
Türü |
Zorunlu |
Seviyesi |
Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Öğr. Gör. Çağla ÖZBEK |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
|
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Bu dersin amacı hazır yemek üretim teknolojisinin ve kullanılan ekipmanların özelliklerinin öğretilmesi ve sektörde çalışacak nitelikli personellerin yetiştirilmesi ve yiyecek içecek işletmeleri için öğrencilere başarılı bir servis yönetimi yeteneği kazandırmaktır. |
İçeriği |
Hazır yemek endüstrisi, toplu beslenme ilkeleri, catering uygulamaları, yiyecek ve içecek servis aşamaları ve yöntemleri ile ilgili teorik bilgiler aktarılacaktır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# |
Öğrenim Çıktıları |
1 |
Hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini bilir.
|
2 |
Bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
|
3 |
Yeni hazır yemek konserveleri geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. |
4 |
Servis alanları ve ekipmanlarını bilir. |
5 |
Servisle ilgili temel bilgi ve beceriye sahiptir. |
6 |
Servis tekniklerini bilir. |
7 |
İçecek servisi yapabilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Hazır yemek endüstrisi |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Catering hizmetlerinde beslenme ilkeleri
|
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Üretim alanı-Mutfak planlama ve hijyenik dizayn |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Toplu beslenmede gıda güvenliği |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Hazır yemek ve kalite yönetim sistemleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Okul kafeteryalarında, hastanelerde, turizmde ve uçak içi hizmetlerde
catering uygulamaları
|
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Ara sınav |
Yazılı sınav |
8 |
Hazır yemek sektöründeki yenilikçi yaklaşımlar |
Anlatım, tartışma, sunum |
9 |
Servis |
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Servis ekipmanları
|
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Servis aşamaları |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Servis personeli |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
İçecekler ve içecek servisi
|
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Servis yöntemleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Servis yöntemleri
|
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
Yazılı sınav |
Resources
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Tayar, M. ve Hecer, C., 2016. Hazır Yemek Sistemleri. Dora Yayıncılık.
|
|
|
2 |
Sökmen, A., 2011. Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık.
|
|
|
3 |
Doğan, M., 2018. Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi. Nobel Yayıncılık.
|
|
|
4 |
Şengül, S., 2020. Yiyecek ve İçecek Servisi, Klasik ve Modern Yaklaşım. Detay Yayıncılık.
|
|
|
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# |
Ağırlık |
Çalışma Türü |
Çalışma Adı |
1 |
%40 |
Ara Sınav |
Ara Sınav |
2 |
%60 |
Son Sınav |
Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# |
Öğrenim Çıktıları |
Program Çıktıları |
Ölçme ve Değerlendirme |
1 |
Hazır yemeklere ait üretim teknolojilerini bilir.
|
3 |
1͵2 |
2 |
Bu alanda kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
|
3 |
1͵2 |
3 |
Yeni hazır yemek konserveleri geliştirmeye yönelik bilgi sahibi olur. |
1 |
1͵2 |
4 |
Servis alanları ve ekipmanlarını bilir. |
3 |
2 |
5 |
Servisle ilgili temel bilgi ve beceriye sahiptir. |
1 |
2 |
6 |
Servis tekniklerini bilir. |
3 |
2 |
7 |
İçecek servisi yapabilir. |
3 |
2 |
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.
İş Yükü Detayları
# |
Etkinlik |
Adet |
Süre (Saat) |
İş Yükü |
1 |
Ders Süresi |
14 |
2 |
28 |
2 |
Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
3 |
Sunum ve Seminer Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
4 |
İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması |
0 |
0 |
0 |
5 |
Belge/Bilgi listeleri oluşturma |
0 |
0 |
0 |
6 |
Atölye |
0 |
0 |
0 |
7 |
Ara Sınav için Hazırlık |
1 |
4 |
4 |
8 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
9 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
10 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
11 |
Ara Proje |
0 |
0 |
0 |
12 |
Ara Uygulama |
0 |
0 |
0 |
13 |
Son Proje |
0 |
0 |
0 |
14 |
Son Uygulama |
0 |
0 |
0 |
15 |
Son Sınav için Hazırlık |
1 |
4 |
4 |
16 |
Son Sınav |
1 |
1 |
1 |
|
38 |