Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE107 Güz 2 2 3 5

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr.Gör.Betül YAPICI NANE
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
İçeriği Hammadde hazırlık işlemleri, eleme, santrifüj, sedimentasyon, filtrasyon, boyut küçültme işlemleri, emülsiyon, homojenizasyon, karıştırma ve karışımlama, ekstrasksiyon, damıtma konularını bilir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3 Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4 Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5 Ekstraksiyon ve damıtma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş, Gıda güvenliği Anlatım, tartışma, sunum
2 Hammadde Hazırlık İşlemleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Hammaddelerin Temizlenmesi ve Sınıflandırma İşlemleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Mekanik Ayırma ( Eleme - Santrifüj ) Anlatım, tartışma, sunum
5 Mekanik Ayırma ( Sedimentasyon-Filtrasyon ) Anlatım, tartışma, sunum
6 Boyut Küçültme İşlemleri Anlatım, tartışma, sunum
7 Boyut Küçültme İşlemleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Emülsifikasyon Anlatım, tartışma, sunum
10 Emülsifikasyon Anlatım, tartışma, sunum
11 Homojenizasyon Anlatım, tartışma, sunum
12 Homojenizasyon Anlatım, tartışma, sunum
13 Karıştırma ve Karışımlama Anlatım, tartışma, sunum
14 Ekstraksiyon Anlatım, tartışma, sunum
15 Damıtma Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu, B. S., 2017. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, 4.Baskı, AC Kitapevi, Ankara, 2017.
2 Saldamlı, İ., Salsamlı, E., Gıda Endüstrisi Makineleri, 2.baskı, Savaş Kitapevi, Ankara, 2004.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %20 Ara Sınav Ara Sınav
2 %30 Laboratuar Laboratuar
3 %50 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7 1͵2͵3
2 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7 1͵2͵3
3 Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7 1͵2͵3
4 Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7 1͵2͵3
5 Ekstraksiyon ve damıtma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7 1͵2͵3
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 0 0 0
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 0 0 0
16 Son Sınav 0 0 0
  56