Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDA HAZIRLAMA VE PİŞİRİM TEKNİKLERİ II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE120 Bahar 2 5 4 6

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Uğurcan METİN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Temel mutfak eğitim sürecinin devamı niteliğinde ileri mutfak teknikleri kazanılmış mutfak bilgilerini harmanlayarak ve bütünleştirerek yemek reçetelerinin geliştirilmesi uzmanlık gerektiren gıda maddelerini kullanma yetisine sahip özgün fikirleri özgün reçeteleri ile mutfağa hakim bilgiler içermektedir.
İçeriği El becerisini ve tekniklerini daha etkin kullanma, soslar, yapım teknikleri ve çeşitleri, özgün reçeteler, yemek ve mönü sentez, pirinçler ve özellikleri, et yapım teknikleri, patatesler ve garnitür çeşitleri, çorbalar, tavuk yemekleri ve balıkların özelliklerini içermektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Fond yapımı ve özelliklerini açıklar
2 Sos yapım ve farklılıklarını açıklar
3 Salata yapım tekniklerini açıklar
4 Patatesini özelliklerini açıklar

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Ulusal ve uluslararası çorba yapım teknikleri
2 Salata yapım teknikleri
3 Salata yapım teknikleri
4 Sıcak ve soğuk uluslararası ana soslar
5 Sıcak ve soğuk uluslararası soslar
6 Zeytinyağlı yemekler yapım teknikleri ve uygulamalar
7 Zeytinyağlı yemekler yapım teknikleri ve uygulamalar
8 Ara sınav
9 Av hayvanlar ve pişirme teknikleri
10 Kümes hayvanları ve pişirme teknikleri
11 Sebze yemekleri
12 Mantarlar ve pişirme özellikleri çeşitleri
13 Patates özellikleri ve mutfaklarda kullanım yeri
14 Genel mutfak hazırlıkları
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 C. TÜRKAN Mutfak Teknolojileri

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Fond yapımı ve özelliklerini açıklar 1
2 Sos yapım ve farklılıklarını açıklar 1͵3
3 Salata yapım tekniklerini açıklar 3
4 Patatesini özelliklerini açıklar 3
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 7 98
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 1 2 2
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
8 Ara Sınav 0 0 0
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 1 2 2
15 Son Sınav için Hazırlık 1 2 2
16 Son Sınav 1 2 2
  164