Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE110 | Bahar | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Betül Yapıcı Nane |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır. |
İçeriği | Kurutma, evaporasyon, ısıl işlemler, ısı iletim yolları, pastörizasyon, sterilizasyon, soğutma, dondurma ve gıda depolama sistemlerini içermektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Gıdaların kurutulması, kurutma işlemleri ile ilgili temel bilgiler ve kurutucu sistemlerini bilir. |
2 | Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemlerini bilir. |
3 | Isıl işlemlerin esasları, ekstrüzyon, haşlama ve pişirme işlemlerini bilir. |
4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta depolama ile gıdaların dondurulması ve dondurarak depolama ile ilgili temel bilgileri bilir. |
5 | Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Isıl işlemlerin esasları, ekstrüzyon, haşlama ve pişirme işlemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Isı iletim yolları | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Soğutma işleminin esası, soğuk depolama | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Soğutma işleminin esası, soğuk depolama | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Dondurma İşleminin esası, dondurarak depolama | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Dondurma İşleminin esası, dondurarak depolama | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Gıda depolama sistemleri | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Cemeroğlu, B. S., 2017. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler I, 4.Baskı, AC Kitapevi, Ankara. | ||
2 | Cemeroğlu, B. S., 2017. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler II, 4.Baskı, AC Kitapevi, Ankara. | ||
3 | Saldamlı, İ., Saldamlı, E., 2017. Gıda Endüstrisi Makineleri, 2.baskı, Savaş Kitapevi, Ankara. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların kurutulması, kurutma işlemleri ile ilgili temel bilgiler ve kurutucu sistemlerini bilir. | 3͵5͵6͵7 | 1͵2 |
2 | Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemlerini bilir. | 3͵5͵6͵7 | 1͵2 |
3 | Isıl işlemlerin esasları, ekstrüzyon, haşlama ve pişirme işlemlerini bilir. | 3͵5͵6͵7 | 1͵2 |
4 | Gıdaların soğutulması ve soğukta depolama ile gıdaların dondurulması ve dondurarak depolama ile ilgili temel bilgileri bilir. | 3͵5͵6͵7 | 1͵2 |
5 | Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 4 | 4 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
66 |