Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
TEMEL MUTFAK BİLGİSİ | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE115 | Güz | 2 | 0 | 2 | 2 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Uğurcan METİN |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersle, mutfağın bölümlerini planlamak, mutfak bölümlerini tanımak, mutfak yönetimini, mutfak içerisindeki ekipmanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri öğretebilmek amaçlanmaktadır. |
İçeriği | Mutfak bölümleri, mutfak ekipmanları, mutfak çalışanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri kapsamaktadır. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Mutfak planının önemini açıklar |
2 | Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar. |
3 | Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir. |
4 | Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanım alanlarını açıklar |
5 | Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Temel güvenlik kuralları | |
2 | Mutfağın Fiziki özelikleri ana mutfak | |
3 | Mutfağın bölümleri | |
4 | Mutfağın bölümlerinin ortak çalışma prensipleri | |
5 | Mutfak çalışanları ve görevleri | |
6 | Mutfakta kullanılan ekipmanlar | |
7 | Mutfak gereçlerinin bakım ve temizliği | |
8 | Ara sınav | |
9 | Mutfakta kurallı ilerleme prensibi | |
10 | Et, yumurta, deniz ürünleri kuru baklagiller | |
11 | Yağlı Tohumlar Süt Ve Türevleri Tahıllar Sebze ve Meyveler Yağlar ve Şekerler | |
12 | Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri | |
13 | Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri | |
14 | Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri | |
15 | ||
16 | Son Sınav |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan, Cemal Türkan Yayınları, 2010 | ||
2 | Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Yrd. Doç. Dr. Bahattin Özdemir, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007 |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Mutfak planının önemini açıklar | 3 | 1͵2 |
2 | Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar. | 1 | 1͵2 |
3 | Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir. | 3 | 1͵2 |
4 | Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanım alanlarını açıklar | 1͵5 | 1͵2 |
5 | Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar. | 1͵3 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 2 | 28 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 2 | 2 |
8 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 1 | 2 | 2 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 0 | 0 | 0 |
16 | Son Sınav | 0 | 0 | 0 |
62 |