Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

TEMEL MUTFAK BİLGİSİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE115 Güz 2 0 2 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Uğurcan METİN
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersle, mutfağın bölümlerini planlamak, mutfak bölümlerini tanımak, mutfak yönetimini, mutfak içerisindeki ekipmanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri öğretebilmek amaçlanmaktadır.
İçeriği Mutfak bölümleri, mutfak ekipmanları, mutfak çalışanları, mutfakta kullanılan temel ürünleri kapsamaktadır.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Mutfak planının önemini açıklar
2 Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar.
3 Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir.
4 Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanım alanlarını açıklar
5 Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Temel güvenlik kuralları
2 Mutfağın Fiziki özelikleri ana mutfak
3 Mutfağın bölümleri
4 Mutfağın bölümlerinin ortak çalışma prensipleri
5 Mutfak çalışanları ve görevleri
6 Mutfakta kullanılan ekipmanlar
7 Mutfak gereçlerinin bakım ve temizliği
8 Ara sınav
9 Mutfakta kurallı ilerleme prensibi
10 Et, yumurta, deniz ürünleri kuru baklagiller
11 Yağlı Tohumlar Süt Ve Türevleri Tahıllar Sebze ve Meyveler Yağlar ve Şekerler
12 Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri
13 Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri
14 Mutfakta Kullanılan depolar ve depolama yöntemleri
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Mutfak Teknolojisi, Cemal Türkan, Cemal Türkan Yayınları, 2010
2 Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi, Prof. Dr. Ahmet Aktaş, Yrd. Doç. Dr. Bahattin Özdemir, Detay Yayıncılık, Ankara, 2007

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Mutfak planının önemini açıklar 3 1͵2
2 Mutfağın konumu ve fiziksel yapısını açıklar. 1 1͵2
3 Mutfakta kullanılan ekipmanlarının bilinçli kullanımına yönelik teknikleri uygulayabilecektir. 3 1͵2
4 Mutfakta kullanılan temel ürünleri ve kullanım alanlarını açıklar 1͵5 1͵2
5 Mutfaklarda pişirme bölümünü açıklarlar. 1͵3 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
8 Ara Sınav 1 2 2
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 1 2 2
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 0 0 0
16 Son Sınav 0 0 0
  62