Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER II
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE110 Bahar 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
İçeriği Kurutma, evaporasyon, dondurma, soğutma, kristalizasyon, ekstrüzyon, haşlama, pişirme, termizasyon, pastörizasyon, sterilizasyon, asit ve alkol fermantasyonu ve depolama konularını içermektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Gıdaların kurutulması, kurutucu sistemler ve kurutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2 Gıdaların dondurulması ve soğutulması, dondurucular, soğutucu sistemler ve dondurma, soğutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3 Termizasyon, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4 Asit ve alkol fermantasyonu ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5 Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Kurutma işleminin esası ve kurutma sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
2 Evaporasyon işleminin esası ve evaporasyon sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
3 Dondurma işleminin esası ve dondurma sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
4 Soğutma ve kristalizasyon işlemlerinin esasları, soğutucular Anlatım, tartışma, sunum
5 Ekstrüzyon ve haşlama işlemlerinin esasları Anlatım, tartışma, sunum
6 Pişirme ve termizasyon işlemlerinin esasları Anlatım, tartışma, sunum
7 Pastörizasyon işleminin esası ve pastörizasyon sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Sterilizasyon işleminin esası ve sterilizasyon sistemleri Anlatım, tartışma, sunum
10 Asit fermantasyonu ve uygulama alanları Anlatım, tartışma, sunum
11 Alkol fermantasyonu ve uygulama alanları Anlatım, tartışma, sunum
12 Depolama şartları, teknikleri ve depo kontrolü Anlatım, tartışma, sunum
13 Soğuk depolama ve uygulama alanları Anlatım, tartışma, sunum
14 Dondurarak depolama ve uygulama alanları Anlatım, tartışma, sunum
15 Işınlama Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Gıdaların kurutulması, kurutucu sistemler ve kurutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
2 Gıdaların dondurulması ve soğutulması, dondurucular, soğutucu sistemler ve dondurma, soğutma işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
3 Termizasyon, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
4 Asit ve alkol fermantasyonu ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
5 Gıdaların depolanması ve depolama ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  96