Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi

Ders Bilgileri

GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
GTE107 Güz 2 2 3 4

Ön Koşulu Olan Ders( ler )
Dili Türkçe
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar
Staj Durumu Yok
Amacı Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır.
İçeriği Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir.

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
2 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
3 Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
4 Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.
5 Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Giriş, Gıda güvenliği Anlatım, tartışma, sunum
2 Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları Anlatım, tartışma, sunum
3 Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması Anlatım, tartışma, sunum
4 Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi Anlatım, tartışma, sunum
5 Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları Anlatım, tartışma, sunum
6 Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları Anlatım, tartışma, sunum
7 Damıtma işlemi ve damıtma metotları Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav Yazılı
9 Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları Anlatım, tartışma, sunum
10 Öğütme sistemleri ve elekler Anlatım, tartışma, sunum
11 Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları Anlatım, tartışma, sunum
12 Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları Anlatım, tartışma, sunum
13 Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
14 Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler Anlatım, tartışma, sunum
15 Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav Yazılı

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
2 Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
3 Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
4 Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
5 Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. 3͵5͵6͵7͵10 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 4 56
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 1 5 5
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 5 5
16 Son Sınav 1 1 1
  96