Meslek Yüksekokulu
Gıda Teknolojisi
Ders Bilgileri
GIDALARDA TEMEL İŞLEMLER I | |||||
---|---|---|---|---|---|
Kodu | Dönemi | Teori | Uygulama | Ulusal Kredisi | AKTS Kredisi |
Saat / Hafta | |||||
GTE107 | Güz | 2 | 2 | 3 | 4 |
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) | |
---|---|
Dili | Türkçe |
Türü | Zorunlu |
Seviyesi | Ön Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) | Öğr. Gör. Kamuran ÖZTOP |
Öğretim Sistemi | Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar | |
Staj Durumu | Yok |
Amacı | Bu dersin amacı gıda sanayindeki tüm proseslerin temel esaslarını öğrencilere tanıtmaktır. |
İçeriği | Kuru ve yaş temizleme, süzme, çöktürme, santrifüj, eleme, damıtma, ekstraksiyon, öğütme, parçalama, homojenizasyon, karıştırma, emülsiyon konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenim Çıktıları
# | Öğrenim Çıktıları |
---|---|
1 | Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
2 | Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
3 | Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
4 | Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
5 | Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
# | Konular | Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
---|---|---|
1 | Giriş, Gıda güvenliği | Anlatım, tartışma, sunum |
2 | Hammaddedeki yabancı unsurlar, temizleme işleminin faydaları | Anlatım, tartışma, sunum |
3 | Temizleme metotları, yaş ve kuru temizleme, gıdaların sınıflandırılması | Anlatım, tartışma, sunum |
4 | Süzme işlemi, süzme metotları ve Çöktürme işlemi | Anlatım, tartışma, sunum |
5 | Santrifüj işlemi ve santrifüj işleminin esasları | Anlatım, tartışma, sunum |
6 | Eleme işlemi ve eleme işleminin esasları | Anlatım, tartışma, sunum |
7 | Damıtma işlemi ve damıtma metotları | Anlatım, tartışma, sunum |
8 | Ara sınav | Yazılı |
9 | Ekstraksiyon işlemi ve ekstraksiyon metotları | Anlatım, tartışma, sunum |
10 | Öğütme sistemleri ve elekler | Anlatım, tartışma, sunum |
11 | Parçalama işlemi ve parçalama işleminin esasları | Anlatım, tartışma, sunum |
12 | Homojenizasyon işlemi ve homojenizasyon işleminin esasları | Anlatım, tartışma, sunum |
13 | Karıştırıcılar ve karıştırma tanklarının özellikleri | Anlatım, tartışma, sunum |
14 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
15 | Emülsiyon oluşumu, emülsiyonu etkileyen faktörler | Anlatım, tartışma, sunum |
16 | Son Sınav | Yazılı |
Resources
# | Malzeme / Kaynak Adı | Kaynak Hakkında Bilgi | Referans / Önerilen Kaynak |
---|---|---|---|
1 | Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. AÜ, Müh. Fak. Ankara. |
Ölçme ve Değerlendirme Sistemi
# | Ağırlık | Çalışma Türü | Çalışma Adı |
---|---|---|---|
1 | %40 | Ara Sınav | Ara Sınav |
2 | %60 | Son Sınav | Son Sınav |
Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri
# | Öğrenim Çıktıları | Program Çıktıları | Ölçme ve Değerlendirme |
---|---|---|---|
1 | Hammaddenin temizlenmesi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7͵10 | 1͵2 |
2 | Mekanik ayırma işlemleri ve kullanılan sistemler ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7͵10 | 1͵2 |
3 | Damıtma ve Ekstraksiyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7͵10 | 1͵2 |
4 | Homojenizasyon işlemi ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7͵10 | 1͵2 |
5 | Emülsiyonlarla ile ilgili temel bilgileri ve kavramları bilir. | 3͵5͵6͵7͵10 | 1͵2 |
İş Yükü Detayları
# | Etkinlik | Adet | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|---|
1 | Ders Süresi | 14 | 4 | 56 |
2 | Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
3 | Sunum ve Seminer Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
4 | İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması | 0 | 0 | 0 |
5 | Belge/Bilgi listeleri oluşturma | 0 | 0 | 0 |
6 | Atölye | 0 | 0 | 0 |
7 | Ara Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
8 | Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
9 | Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
10 | Ödev | 0 | 0 | 0 |
11 | Ara Proje | 0 | 0 | 0 |
12 | Ara Uygulama | 0 | 0 | 0 |
13 | Son Proje | 0 | 0 | 0 |
14 | Son Uygulama | 0 | 0 | 0 |
15 | Son Sınav için Hazırlık | 1 | 5 | 5 |
16 | Son Sınav | 1 | 1 | 1 |
96 |