Sağlık Bilimleri Yüksekokulu
Hemşirelik Ve Sağlık Hizmetleri

Ders Bilgileri

YAŞLILIK VE BESLENME
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
BDY-SD12 Bahar 2 0 2

Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili Türkçe
Türü Seçmeli
Seviyesi Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Dr.Öğr. Ü. Betül GÜLŞEN ATALAY
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenmek, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesini, tedavisini sağlayacak beslenme bilgilerine sahip olabilmek. Yine bu yaş grubunda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilmektir.
İçeriği Yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta besin ve beslenme programları, politikalar, araştırmalar ve eğitim

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Yaşlılık döneminin özellikleri ve beslenmenin önemini öğrenir.
2 Yaşlıya özel besin ve besin ögesi gereksinmelerini bilir.
3 Yaşlılarda beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkları öğrenir.
4 Yaşlıların beslenme durumunu değerlendirme ve yaşlılık dönemine uygun beslenme planları oluşturabilme yeteneğini kazanacaklardır.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Yaşlılığın tanımı, önemi, Dünya'da ve Türkiye'de yaşlı nüfüs yapısı ve özellikleri Anlatım, tartışma, sunum
2 Yaşlılığın fizyolojisi, sistemlere etkisi-1 Anlatım, tartışma, sunum
3 Yaşlılığın fizyolojisi, sistemlere etkisi-2 Anlatım, tartışma, sunum
4 Yaşlılıkta sağlıklı beslenme, beslenmenin önemi Anlatım, tartışma, sunum
5 Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri Anlatım, tartışma, sunum
6 Ödevlerin sunumu ve değerlendirilmesi Anlatım, tartışma, sunum
7 Ödevlerin sunulması ve değerlendirilmesi Anlatım, tartışma, sunum
8 Ara sınav
9 Yaşlı Bireylerde Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanması Anlatım, tartışma, sunum
10 Yaşlılıkta ilaç kullanımı ve beslenme Anlatım, tartışma, sunum
11 Yaşlılıkta fiziksel aktivitenin önemi Anlatım, tartışma, sunum
12 Evde Sağlık Hizmetleri ve Beslenme Anlatım, tartışma, sunum
13 Palyatif bakım hizmetleri ve beslenme Anlatım, tartışma, sunum
14 Yaşlılar için menü düzenleme, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması kuralları Anlatım, tartışma, sunum
15 Genel tekrar Anlatım, tartışma, sunum
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Temel Geriatri, (Ed. Kutsal Gökçe Y), Güneş Tıp Kitapevi Kırt. Tic. Ltd. Şti. Ankara, 2006.
2 Aksoydan E. Yaşlılık ve Beslenme. T.C.Sağlık Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006
3 Keep fit for life- meeting the nutritional needs of older persons. WHO & Tufts University School of Nutrition Science and Policy. Geneva, Switzerland. 2002.
4 Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series No 916. Geneva, WHO, 2003.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 %40 Ara Sınav Ara Sınav
2 %60 Son Sınav Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Yaşlılık döneminin özellikleri ve beslenmenin önemini öğrenir. 1͵7͵8͵10͵12 1͵2
2 Yaşlıya özel besin ve besin ögesi gereksinmelerini bilir. 1͵7͵8͵10͵12 1͵2
3 Yaşlılarda beslenme yetersizliğine bağlı hastalıkları öğrenir. 1͵7͵8͵10͵12 1͵2
4 Yaşlıların beslenme durumunu değerlendirme ve yaşlılık dönemine uygun beslenme planları oluşturabilme yeteneğini kazanacaklardır. 1͵7͵8͵10͵12 1͵2
Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
1 Ders Süresi 14 2 28
2 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
3 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
4 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
5 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
6 Atölye 0 0 0
7 Ara Sınav için Hazırlık 0 0 0
8 Ara Sınav 1 1 1
9 Kısa Sınav 0 0 0
10 Ödev 0 0 0
11 Ara Proje 0 0 0
12 Ara Uygulama 0 0 0
13 Son Proje 0 0 0
14 Son Uygulama 0 0 0
15 Son Sınav için Hazırlık 1 4 4
16 Son Sınav 1 1 1
  76