Ön Koşulu Olan Ders( ler ) |
Yok |
Dili |
Türkçe |
Türü |
Seçmeli |
Seviyesi |
Lisans |
Öğretim Elemanı( ları ) |
Dr.Öğr. Ü. Betül GÜLŞEN ATALAY |
Öğretim Sistemi |
Yüz Yüze |
Önerilen Hususlar |
Yok |
Staj Durumu |
Yok |
Amacı |
Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenmek, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesini, tedavisini sağlayacak beslenme bilgilerine sahip olabilmek. Yine bu yaş grubunda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilmektir. |
İçeriği |
Yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta besin ve beslenme programları, politikalar, araştırmalar ve eğitim |
# |
Konular |
Öğretim Yöntem ve Teknikleri |
1 |
Yaşlılığın tanımı, önemi, Dünya'da ve Türkiye'de yaşlı nüfüs yapısı ve özellikleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
2 |
Yaşlılığın fizyolojisi, sistemlere etkisi-1 |
Anlatım, tartışma, sunum |
3 |
Yaşlılığın fizyolojisi, sistemlere etkisi-2 |
Anlatım, tartışma, sunum |
4 |
Yaşlılıkta sağlıklı beslenme, beslenmenin önemi |
Anlatım, tartışma, sunum |
5 |
Yaşlılıkta besin ve besin öğesi gereksinimleri |
Anlatım, tartışma, sunum |
6 |
Ödevlerin sunumu ve değerlendirilmesi |
Anlatım, tartışma, sunum |
7 |
Ödevlerin sunulması ve değerlendirilmesi |
Anlatım, tartışma, sunum |
8 |
Ara sınav |
|
9 |
Yaşlı Bireylerde Malnütrisyon ve Beslenme Durumunun Saptanması
|
Anlatım, tartışma, sunum |
10 |
Yaşlılıkta ilaç kullanımı ve beslenme |
Anlatım, tartışma, sunum |
11 |
Yaşlılıkta fiziksel aktivitenin önemi |
Anlatım, tartışma, sunum |
12 |
Evde Sağlık Hizmetleri ve Beslenme |
Anlatım, tartışma, sunum |
13 |
Palyatif bakım hizmetleri ve beslenme |
Anlatım, tartışma, sunum |
14 |
Yaşlılar için menü düzenleme, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması kuralları |
Anlatım, tartışma, sunum |
15 |
Genel tekrar |
Anlatım, tartışma, sunum |
16 |
Son Sınav |
|
# |
Malzeme / Kaynak Adı |
Kaynak Hakkında Bilgi |
Referans / Önerilen Kaynak |
1 |
Temel Geriatri, (Ed. Kutsal Gökçe Y), Güneş Tıp Kitapevi Kırt. Tic. Ltd. Şti. Ankara, 2006. |
|
|
2 |
Aksoydan E. Yaşlılık ve Beslenme. T.C.Sağlık Bakanlığı ve Başkent Üniversitesi, Ankara, 2006 |
|
|
3 |
Keep fit for life- meeting the nutritional needs of older persons. WHO & Tufts University School of Nutrition Science and Policy. Geneva, Switzerland. 2002. |
|
|
4 |
Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation. WHO Technical Report Series No 916. Geneva, WHO, 2003. |
|
|